Usvojen sporazum o granici

Sa 72 glasova za i 11 protiv, makedonski parlament je izglasao zakon o ratifikaciji ugovora za fizičku demarkaciju granice između Makedonije i Kosova.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 17.10.2009.

13:13

Default images

Opozicija je najavila njegovo osporavanje pred Ustavnog suda, javili su mediji u Skoplju. Prethodno, skupština Kosova je, u drugom glasanju, ratifikovala sporazum o demarkaciji granice. U prvom glasanju sporazum nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu.

Sporazum je tada podržalo 67 poslanika, devet je bilo uzdržano, a sedmoro protiv. Među onima koji su glasali protiv bilo je i poslanika vladajuće većine.

Sporazum je, međutim, ratifikovan nakon pauze i konsultacija predsednika Skupštine Jakupa Krasnićija, šefova parlamentarnih grupa i članova Predsedništva. Za sporazum je u drugom glasanju glasao 81 poslanik, protiv je bilo troje, dok su dva poslanika bila uzdržana.

Pre ponovljenog glasanja, poslanicima se drugi put danas obratio premijer Kosova Hašim Tači, koji je pozvao poslanike da "glasaju za sporazum, u ime državnih interesa Kosova".

I pre prvog glasanja, Tači i kosovski predsednik Fatmir Sejdiju su rekli da je sporazum od "državnog interesa za Kosovo" i da će pomoći daljem razvoju dobrih odnosa sa Makedonijom.

Sejdiju je naveo da sporazum proizlazi iz Ahtisarijevog paketa i da su "od proglašenja nezavisnosti u rešavanje tog pitanja bile uključene institucije Kosova, eksperti, kao i međunarodni predstavnici".

Tači je rekao da je sporazum u skladu sa Ustavom Kosova i da jača političku nezavisnost države.

"Sporazum je potpisan sa ciljem da pomogne dobrosusedske odnose, kao i stabilnost u regionu. On ima za cilj poštovanje teritorijalnog integriteta i jačanje političke nezavisnosti Kosova", rekao je Tači.

Pojedini poslanici koji su u prvom glasanju bili protiv sporazuma sa Makedonijom rekli su da je taj dokument suprotan interesima Kosova, dok su se drugi žalili na kršenje procedura prilikom sazivanja današnje vanredne sednice.

Sporazum su pozitivno ocenili međunarodni predstavnici na Kosovu. Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt je u saopštenju za javnost naveo da je sporazum "istorijski korak koji jača regionalnu stabilnost".

Američka ambasada je takođe pozdravila postizanje sporazuma. Ambasador Kristofer Del je ocenio da sporazum "otvara put za uspostavljanje punih diplomatskih odnosa dve države".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: