Medijski doprinos strahu od nereda

Strahu od nasilja tokom trajanja "Povorke ponosa" doprineli su i pojedini mediji, ocenili su organizatori Povorke.

Izvor: B92

Subota, 19.09.2009.

12:38

Default images

Kao primer, navode tekstove iz pojedinih medija koji svojim sadržajem direktno promovišu linč učesnika "Povorke ponosa", u kojima se bez distanciranja ili kritičkog osvrta prenose izjave lidera klerofašističkih organizacija. Organizacioni odbor "Povorke ponosa" osudio je takvu, kako su naveli, “orkestriranu kampanju protiv 'Povorke ponosa'”.

Predstavnici novinarskih udruženja ne mogu da se usaglase da li je to poziv na linč ili legitiman novinarski rad.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović priznaje da novinski tekstovi objavljivani u dnevnim novinama doprinose stvaranju atmosfere straha, ali i to smatra legitimnim novinarskim radom.

Novinari su dužni da predstave čitaocima jasnu situaciju u vezi s "Povorkom ponosa", kaže Smajlovićeva.

“Moje su simpatije i kao profesionalca, i kao pojedinca, na strani onih koji su diskriminisani i onih koji se bune protiv diskriminacije, ali to ne znači da bih mogla da suspendujem svoju odgovornost novinara i da uskratim javnosti podatke o tome ko bi mogao da izazove nemire”, kaže Ljiljana Smajlović.

Dinko Gruhonjić iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine znatno je kritičniji i zahteva od države da reaguje.

"Pod jedan, ja se pitam kako je moguće da klerofašistička organizacija uopšte postoji u jednoj demokratskoj državi, a pod dva, ja ne znam zašto bismo mi uzimali izjave od klerofašističkih organizacija”, navodi Gruhonjić.

“Pozivam policiju da postupi po naređenju, odnosno zakonu, i da zabrani takve organizacije, a da odgovorna lica uhapsi, jer kad bi to uradili - onda ne bi bilo problema ni oko održavanja Parade ponosa", smatra on.

Gruhonjić navodi i da mu nije jasno zašto država toleriše fašističko vršljanje ulicama Srbije i apeluje na nadležne da izgrednike, koji su javno najavili fizički obračun s neistomišljenicima, preventivno strpa u pritvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: