"Povorka ponosa" se neće održati

Povorke ponosa, koja je trebalo da bude održana sutra, neće biti, organizatori kažu zbog "kapitulacije države pred pretnjama nasiljem".

Izvor: B92

Subota, 19.09.2009.

11:13

Default images

Posle prepodnevnog sastanka sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, organizatori su odlučili da se povorka ne održi na Ušću, kako im je preporučila policija. MUP se na promenu lokacije odlučio, jer ne može da garantuje bezbednost učesnika u centru grada. Organizatori kažu da je im je podrška koju su dobili od države stigla prekasno i da je bila samo deklarativna.

Organizacioni odbor navodi da im je policija predložila da paradu održe na Ušću, ali da oni to nisu prihvatili, te su rešili da se manifestacija ne održi. Na vanrednoj konferenciji za novinare, organizatori Povorke saopštili su da su, posle sastanka s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, dobili rešenje od nadležnih da je skup visoko rizičan i da zbog velikog rizika da dođe do ekscesa ne može da se garantuje bezbednost.

"To nije zabrana de jure, ali je zabrana de fakto", rekao je Dušan Kosanović iz organizacionog odbora Povorke.

Predstavnici organizacionog odbora rekli su da je izmeštanje skupa na neku drugu lokaciju - neprihvatljivo.

Organizatori su saopštili da preporuka da se održi skup na nekoj drugoj lokaciji - na Ušću na primer, ne može da se prihvati i da tamo skupa neće biti.

Oni su pojasnili da u zakonskom roku nikakav skup na Ušću nije prijavljen, pa ne može ni da se održi, ali i da povorka na Ušću ne bi postigla cilj - isticanje da su svi građani ravnopravni. "Simbolika ove manifestacije svuda u svetu je da se simbolično prošeta centrom grada i pokaže da smo ravnopravni građani. Ne želimo da šetamo po nekoj livadi na Ušću, to ne bi bila Povorka ponosa", rekla je članica Organizacionog odbora Majda Puača. Na konferenciji za novinare rečeno je i da je zbog svega što se dogodilo - država kapitulirala pred nasiljem.

Na vest o neodržavanju Povorke stižu brojne reakcije, o kojima možete čitati ovde.

"Poruka da skup ne može da se održi"

Gostujući u vestima TV B92, Dragana Vučković iz organizacionog odbora Povorke objasnila je da su oni jutros imali sastanak sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, na kojem im je predočeno da se skup zbog visokog rizika izmešta na Ušće.

"Time smo, zapravo, dobili poruku da skup ne može da se održi", navela je ona.

Vučkovićeva je rekla i da im je uručeno rešenje koje je potpisao direktor policije Milorad Veljović, u kome je navedeno da je manifestacija visoko rizična, te da bezbednost tog skupa ne može da se garantuje. Možete pogledati snimak gostovanja Dragane Vučković u vestima TV B92.

Dačić: Policija nije zabranila skup

Policija nije zabranila održavanje Povorke ponosa, već je preporučila da se ona, iz bezbednosnih razloga, održi na drugom mestu, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.
Dispozitiv rešenja MUP-a Srbije
Dačić je, podsetivši da u Srbiji postoji Zakon protiv diskriminacije, rekao da niko ne osporava pravo na ispoljavanje različitosti, ali, kako je naveo, Ministarstvo unutrašnjih poslova ima obavezu da ukaže na visok rizik za imovinu i ljudske živote.

Naš predlog je išao ka tome da se izabere lokacija koju će MUP moći da obezbedi, kako ne bi snosio odgovornost ni za jedan ljudski život, rekao je on.

Vlada je predložila lokaciju ispred Palate Srbija ili neku drugu gde bi policija mogla da osigura bezbednost učesnicima skupa i svim građanima, rekao je Dačić.

On je istakao da policija može da deluje represivno, ali mora i da upozori na "realnu situaciju kakva jeste", i da je zato organizatore tog skupa upoznala sa rizicima i preporučila im da se okupe ispred Palate Srbije na Novom Beogradu.

Dačić je objasnio da je MUP dobio bezbednosne i obaveštajne podatke, čak i od službi drugih država, da bi taj skup mogao da dovede do ozbiljne destabilizacije stanja i da je zato predloženo drugo mesto održavanja, jer "ostvarivanje ljudskih prava ne zavisi od lokacije".

Izražavajući žaljenje što su organizatori otkazali Paradu ponosa, on je naglasio da je preporuka o održavanju skupa ispred zgrade nekadašnjeg SIV doneta zato što bi on tamo mogao u potpunosti biti pokriven policijskim snagama.

Dačić je dodao da je MUP za obezbeđenje tog skupa predvideo 4.500 policajaca i da su početni troškovi tog angažovanja iznosili 300 hiljada evra, a da je procena MUP bila da bi na jednog učesnika Parade ponosa bilo deset iz suprotnog tabora.

Saopštenje Vlade Srbije

Vlada Srbije je, uprkos svim bezbednosnim rizicima, odobrila održavanje “Povorke ponosa” i organizatorima preporučila da se skup izmesti na plato ispred Palate Srbije, saopštila je Vlada. "Ministarstvo unutrašnjih poslova je procenilo da bi na toj lokaciji bila obezbeđena puna sigurnost učesnika skupa i ostalih građana, osiguran potpuni javni red i mir i zaštićena imovina građana, imovina grada Beograda i diplomatsko-konzularna predstavništva", navedeno je u saopštenju Vlade Srbije. Održavanje "Povorke ponosa" bilo je predviđeno na platou kod Filozofskog fakulteta u centru Beograda.

Podseća se da je plato ispred Palate Srbije odlukom Skupštine Grada Beograda određen za mesto bezbednog održavanja javnih skupova.

"Vlada Srbije je naložila nadležnim organima da preduzmu sve mere i spreče nasilje, otkriju i privedu pravdi sve one koji prete nasiljem. Vlada će osigurati javni red i mir, bezbednost građana i imovine i obezbediće pravo svakog građanina da izražava svoje ustavom i zakonom zagarantovane slobode", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

394 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: