Težak položaj Romkinja

Istraživanje Dekada i položaj Roma u Srbiji pokazuje da 87,1 odsto Romkinja nema obrazovanje, dok samo 0,4 odsto ima završenu višu školu ili fakultet.

Izvor: B92

Subota, 22.08.2009.

12:24

Default images

Tradicija, vaspitanje i očekivanje roditelja igraju važnu ulogu u životu Romkinja. Čak 63 odsto devojaka osećalo bi krivicu kada bi uradilo nešto suprotno tradiciji, 36,2 odsto ne bi, a samo dva odsto u istraživanju Romskog ženskog centra je odgovorilo da ne zna.

Romska tradicija ne stavlja muškarce i žene u isti položaj. Kao odgovor na pitanje zbog čega misle da nisu u istom položaju, roditelji su dali ove odgovore: zašto bi bili, žena mora da sluša muža, žena je ispod muškarca, takva je tradicija, tako je već sto godina, muškarac i žena ne smeju da imaju isti položaj, ne sme biti isti položaj, tada bi žene podivljale, muškarac mora da se brine o porodici, žena je za kuću, a muško je za van kuće.

Jasna Ilić, aktivistkinja Romskog ženskog centra „Bibija”, kaže da kod Roma postoji kult devičanstva.

“Nevinost se mora dokazati čaršavom. A pre toga, kada mlada Romkinja dobije ciklus, povlači se iz škole da je niko ne bi iskoristio i okaljao joj obraz. Romske devojčice često same napuštaju školu”, kaže Ilićeva.

Priča o prodaji nevesta je, u stvari, kompenzacija roditeljima koji su joj sačuvali čast i poštenje. Ženska deca se ne školuju, jer kakva korist od učenja kada idu u tuđu kuću? Zašto bi se onda ulagalo u nju.

Ovo bi u najkraćim crtama bila slika jednog od zatvorenih romskih krugova. U ovom krugu sudbina Romkinja je teža od sudbine Roma. Jer, one su apsolutno zavisne od muževa.

“One su na najnižoj lestvici u kući. Tek kada postanu svekrve imaju primat. Snajke su radna snaga koja služi porodicu i vaspitava decu. Ona mora da ćuti i da prihvata šta joj se govori. Sa njima je teško razgovarati o nasilju, iako nema Romkinje koja ne trpi neki oblik nasilja”, kaže Jasna Ilić.

I kod Roma se ipak nešto menja. Nešto prihvataju, nešto ne. Najteže prihvataju ekonomsko osnaživanje Romkinja.

“Kada žena dobije posao i donese novac u kuću, to je velika promena za muškarce. Osećaju se inferiorno. Romkinje se više interesuju i za studije. Ima i mnogo samohranih majki. Ali, sve to im nekako i opraštaju, a ako se udaju za Srbina porodica ih odbacuje”, kaže Jasna Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: