Marković o zahtevima s juga Srbije

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Međeveđu Milan Marković ocenio je da deklaracija albanskih odbornika neće rešiti probleme tih opština.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2009.

00:36

Default images

Srbija ima potpunu podršku međunarodne zajednice za politiku koju vodi na jugu Srbije, izjavio je gostujući u vestima TV B92 ministar Milan Marković, zadužen i za koordinaciono telo za jug Srbije. Marković kaže i da nije neophodno međunarodno posredovanje pri rešavanju problema koje država ima sa tamošnjim stanovništvom kao što to traže lokalni Albanci.

“Potpuno je nepotrebno razgovarati o tome. Srbija ima potpunu podršku međunarodnih zvaničnika za politiku koju smo formulisali zajednički”, rekao je Marković.

"Retorika u deklaraciji ne postoji u našim razgovorima. Mislim da je to možda posledica nervoze radikalnijih elemenata, jer mi ni na terorističke akte, niti na ovakvu vrstu provokacija ne odgovaramo na način kako bi oni želeli. Mi ćemo nastaviti da sprovodimo našu politiku", kazao je Marković.

Skupština albanskih odbornika sa juga Srbije usvojila je u subotu uveče političku deklaraciju kojom se najavljuje inicijativa za stvaranje regionalnih institucija Albanaca i formiranje regiona Preševske doline.

“Mi ne bežimo od toga da postoje problemi. Važna je integracija Albanaca u institucije", rekao je Marković i naveo da razume albanske političare, jer se od njih, kako je naveo, očekuje da reše nagomilane probleme.

Komentarišući zahtev Albanaca da se Žandarmerija povuče sa juga Srbije, Marković je kazao da ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ima "konstruktivan i korektan pristup" i da će s njim razgovarati o tome da li možda postoje primedbe na način upotrebe jedinica policije.

"Zarad bezbednosti svih građana u Preševu i Bujanovcu, nema potrebe postavljati bilo kakav zahtev za povlačenje jedinica policije", rekao je Marković. Možete pogledati snimak gostovanja ministra Milana Markovića u vestima TV B92.

Predsednik Skupštine opštine Bujanovac Šaip Kamberi ocenio je ranije danas da je zahtev Albanaca sa juga Srbije za formiranje regiona Preševske doline opravdan zbog specifičnosti tog područja i da je u "duhu evroatlanskih procesa".

Kamberi je kazao da bi formiranje tog regiona omogućilo "nadgradnju posebnosti i različitosti na jugu Srbije".

U deklaraciji se navodi da je inicijativa za formiranje regiona Preševske doline proistekla iz političke deklaracije iz 2006. godine.

Najviše političko telo Albanaca sa juga Srbije u deklaraciji traži da se zaustavi "pogoršanje političko-bezbednosne situacije, kao i akcije žandarmerije i specijalne policije".

Jedan od zahteva je i demilitarizacija regiona i uspostavljanje trajne mirovne misije UN ili NATO-a.

Od vlasti Srbije zahteva se proporcionalno predstavljanje Albanaca u državnim organima i institucijama, naročito u lokalnoj i pograničnoj policiji.

Traži se i prihvatljivo rešenje za diplome Prištinskog univerziteta koje su izdate posle 17. februara 2008. godine, tj. nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

Zahteva se takođe oslobađanje Albanaca uhapšenih u decembru 2008. godine.

U izjavi za B92, jedan od potpisnika deklaracije, predsednik Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa, tvrdi da cilj ovih zahteva nije razgradnja Srbije, već, kako kaže, rešavanje problema albanskog naroda u Preševskoj dolini.

Dačić: Potrebna pojačana budnost na jugu

Zahtevu albanskih političara prethodili su razgovori sa zamenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.
Ivica Daèiæ (FoNet)
On je prošle nedelje razgovarao sa albanskim liderima sa juga Srbije, o političkoj stabilnosti i bezbednosti i o zajedničkoj borbi protiv korupcije i kriminala.

Ministar policije je rekao i da je dogovoreno da se ti razgovori nastave.

“Postoje određeni obaveštajni podaci koje mi dobijamo od zapadnih obaveštajnih službi, da postoje određeni krugovi na Kosovu, naročito oni koji potiču iz tih krajeva, koji bi želeli da izazovu nestabilnost, da se nabavlja određeno oružje, da su čak ti krugovi povezani sa skorašnjim incidentima, ranjavanjem pripadnika Žandarmerije”, kaže Dačić.

“Zato je neophodna određena budnost na tom području. Uostalom i Evropska komisija, kada je govorila o viznoj liberalizaciji, govorila je o boljoj zaštiti i kontroli administrativne linije prema Kosovu”, navodi Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: