Dva scenarija za smenu Đilasa

Lideri SNS i SPS Aleksandar Vučić i Ivica Dačić razmatraju dve opcije promene vlasti u Beogradu i smenu Dragana Đilasa, saznaje Blic.

Izvor: B92

Nedelja, 22.09.2013.

09:13

Default images

Kako list navodi, danas tokom dana bi trebalo da prelome koji model će kao bolji biti primenjen za funkcionisanje vlasti glavnog grada.

Kako “Blic” saznaje u vrhu vladajuće koalicije, namera je da se na sednici Skupštine grada, koja je zakazana za utorak, 24. septembar, većinom koju će činiti SNS, SPS i DSS izglasa nepoverenje gradonačelniku Draganu Đilasu.

Ovome će prethoditi predlog za razrešenje, koji će biti podnet u ponedeljak. Međutim, Vučić i Dačić još uvek nisu dogovorili koje će korake sprovesti posle planirane smene Đilasa. Prema saznanjima “Blica”, razmatraju se dve opcije.

Prva da se po smeni Đilasa u Skupštini izglasa novi gradonačelnik koji će imati ograničen mandat od šest meseci. Po isteku roka bili bi raspisani izbori.

Druga varijanta je da se Đilasu izglasa nepoverenje, ali da on ostane na dužnosti još mesec dana po rušenju. Za to vreme da se ne izabere novi gradonačelnik i da se tako uvedu privremene mere. Iz ovog stanja bi se takođe za šest meseci izašlo na izbore za gradsku vlast.

Prema nezvaničnim navodima, PUPS u gradskoj vlasti koju predvodi Milan Krkobabić bliži je odluci da se prikloni Đilasu i tako pokuša da spreči promenu gradske vlasti. Za podršku ostaje i SDPS Rasima Ljajića, iako je on više puta ponavljao da neće u blok za rušenje gradonačelnika.

Da bi se sproveo plan za rušenje Đilasa neophodno je 56 odbornika, a koalicija SNS-SPS-DSS ima 55. Prema nezvaničnim navodima, dogovor za promenu gradonačelnika ima obezbeđenu većinu. To znači da će ili jedan odbornik PUPS glasati u prilog predloga nove koalicije ili naprednjaci i socijalisti računaju na Gorana Mandića, koji je napustio DSS i prešao u samostalne odbornike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: