Ukinut dodatak na platu na Kosovu

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da se odluka Ustavnog suda Srbije o ukidanju tzv. kosovskog dodatka mora poštovati.

Izvor: B92

Subota, 14.08.2010.

14:06

Default images

Od septembra, umesto 1,5 plate, zaposleni u državnim organima na Kosovu dobijaće istu količinu novca kao njihove kolege u Srbiji.

Ivanović je naveo da će odluka Ustavnog suda biti dobra prilika da se primanja zaposlenih na Kosovu regulišu zakonom u kome će biti uzeta u obzir činjenica da radnici na Kosovu žive i rade u otežanim uslovima.

Na pitanje da li će odluka Ustavnog suda značiti da će već od sledećeg meseca radnici sa Kosova ostati bez dodatka na platu, Ivanović je odgovorio da misli da se to neće dogoditi i da mora postojati prelazni period.

On je naveo da će u tom periodu biti izvršeno usklađivanje primanja zaposlenih koji se finasiraju iz državnog budžeta ili pronaći novo rešenje.

Prosvetari, lekari, zaposleni u kulturi, pravosuđu svi koji na Kosovu primaju plate iz budžeta, ostali su bez "kosovskog dodatka". Od septembra umesto 1,5 plate, zaposleni na Kosovu dobijaće istu količinu novca kao njihove kolege u Srbiji. Odluka ustavnog suda kojom se ukida dodatak stupila je na snagu 10. avgusta, a u zdravstvu su odmah pripemili nove obračune.

Isplate zarada na Kosovu često su pratile zloupotrebe. Poseban problem su bile isplate duplih plata, na osnovu dva zaposlenja, pa je Ministarstvo prošle godine počelo da ažurira baze zarada zaposlenih. Prvom kontrolom pronađeno je 42 sa duplim zaradama, a 220 je skinuto sa platnog spiska.

Ustavni sud je ocenio da odluka Vlade Srbije, doneta 2003. godine, kojom je uveden "kosovski dodatak" nije ustavna i da predstavlja pozitivnu diskriminaciju.

Kosovski dodatak počeo je da se isplaćuje još 2003. godine, po uredbi Vlade Srbije.

Tada je ovu "premiju" dobijalo oko 45.000 zaposlenih na Kosovu, na čije plate je iz državne kase izdvajano 26 milijardi dinara.

Ova davanja preispitana su na početku mandata aktuelne vlade i odluka je preinačena, a krajem 2008. dodatak je prepolovljen.

Prosvetari, lekari, socijalni radnici i ostali koji su za posao primali dve plate, tada su u koverti dobijali jednu i po zaradu, dodatak je prepolovljen.

Direktorka Doma zdravlja u Grančanici Rada Trajković, kaže da je odluka štetna i da će uticati da intelektualci napuste Kosovo. Ona kaže da je priča o zloupotebama preuveličana. O reakcijama oširnije u ovoj vesti.

Palma: Kako na pravi način pomoći Kosovu

Gradonačelnik Jagodine i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković rekao je da država "ne sme u buduće da dozvoli, kao što se dešavalo, da neki na Kosovu primaju duple plate, neki i po 200.000 dinara mesečno, a neko ko ima sedmoročlanu porodicu da nema nikakava primanja".

"JS će vladi i parlamentu, za dva meseca podneti predlog, kako u buduće pomagati decu bez roditelja i sociajno ugrožnemim osobama na Kosovu i Metohiji", rekao je Marković na konferenciji za novinare posle sednice Pokrajinskog odbora JS za Kosmet koji je sastanak održao u Jagodini.

Svaki grad i opština iz unutrašnjosti Srbije, trebaju da prihvate jedan grad i opštinu na Kosovu, i da u budžetu planiraju sredstva, kako im pomoći, objasnio je on.

Jagodina će biti prava i primer ostalima, i za iduću godinu će planirati takva sredstva u budžetu grada, istakao je Marković i napomenuo da je poznato da Jagodina "najviše u Srbiji pomaže Srbe sa Kosova".

On je rekao da se ta sredstva mogu namaknuti i od sredstava namenjenih za plate članova opštinskih veća, uzimanjem pola plata i naknada članovima upravnih odbora javnih preduzeća i usmeriti ih, na primer, za opštinu Peć, Kosovsku Mitrovicu, Čaglavicu...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: