Jahjaga: Naša budućnost je u EU

Kosovska predsednica Kosova Atifete Jahjaga danas je na Samitu država centralne Evrope u Bratislavi izjavila da je budućnost Kosova u Evropskoj uniji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.06.2013.

15:34

Default images

Jahjaga je rekla da je Kosovo tome posvećeno i da se zalaže za uključenje cele regije u Uniju.

"Procesi u kojima se nalazimo su nepovratni, a naša budućnost je u EU", rekla je Jahjaga dodajući da će Kosovo nastaviti da bude "faktor mira i stabilnosti i promoter dobrosusedskih odnosa".

"Jugoistočna Evropa je nedeljiv deo ujedinjene Evrope. Integracija u EU je ne samo vizija, nego nepobitna realnost i bolja opcija za regiju", smatra Jahjaga, saopšteno je u Prištini.

Ona je ocenila i da perspektiva za članstvo regije u EU treba da prevlada nad bilo kakvom sumnjom u uspešnost politike "otvorenih vrata", navodeći da je ova perspektiva već dala rezultate koji se nisu mogli zamisliti pre jedne decenije.

"Dokazali smo kreativnost i konstruktivno držanje u pravcu prevazilaženja ranijih neprijateljstava i izgradnje poverenja, pomirenja i promene imidža cele regije", rekla je Jahjaga.

Jahjaga je ocenila da razvoj svih zemalja Zapadnog Balkana zavisi od njihove međusobne saradnje, koja je, kako je rekla, pored trenutnih razlika i povremenih neslaganja oko prihvatanja realnosti, neophodna za opšti napredak ovog dela Evrope.

"Mi smo male države sa velikom voljom i jasnim ciljevima da postanemo deo Evropske unije i da povećamo našu efikasnost u pravcu poboljšanja bezbednosti i njene stabilnosti", rekla je Jahjaga ocenjujući da će kretanje ka EU biti lakše ukoliko zemlje sarađuju.

Prema rečima Jahjage, zemlje koje streme EU treba da razvijaju bilateralnu, regionalnu, ekonomsku saradnju, da intenziviraju zajedničke projekte kapitalnih investicija i koriste razvojne fondove EU.

Ona je istakla i potrebu intenziviranja saradnje u oblasti bezbednosti i vladavine zakona, razvijanju bolje koordinacija relevantnih institucija u suzbijanju korupcije, nelegalne trgovine i organizovanog kriminala.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je u Bratislavi učesnike samita zemalja Centralne Evrope da podrže evropski put Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: