Goran Petrović: Ubica Pejović, naručilac vrh DB (9.12.2006)

Bivši šef DB Goran Petrović kaže da je izvršilac ubistva Slavka Ćuruvije bio Luka Pejović, a da su naručioci rukovodioci DB.

Info

Izvor: B92

Utorak, 14.01.2014.

13:38

Default images

Gostujući u Poligrafu TV B92, Goran Petrović je pozdravio odluku Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal da ponovo pokrene istragu o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, ali je istakao, zbog nepostojanja dokumentacije, ništa novo ne može da se otkrije, dok god neko iz tadašnjeg vrha DB-a ne progovori.

"Da li će nekoga početi da grize savest i da li će neko od tih ljudi koji su komunicirali isključivo usmeno otkriti neku stepenicu više i reći, Milan Radonjić, primera radi, 'ja sam od Radomira Markovića dobio nalog da mu javljam svakih pet minuta, ja nisam znao zašto se to radi', ili će Radomir Marković reći, 'ja sam dobio nalog od već koga ko to može biti, bračni par Milošević, da to uradim, ili sam to uradio samoinicijativno', ili već ne znam šta. Ali dok to neko od njih ne kaže, vi se ne možete pomeriti ni korak dalje", rekao je Petrović.

Petrović je objasnio da nema podatke da je istraga došla do novih podataka i smatra da je sudsko procesuiranje ubistva novinara Slavka Ćuruvije namerno tempirano u vreme predizborne kampanje.

"Problem je u tome što se to dešava nakon tri godine apsolutnog nerada. Kada smo razgovarali pre ove emisije, ja sam vam slikovito rekao, zamislite JKP koje tri godine ne odnosi smeće, a onda odnese tri kontejnera i vi sada treba da aplaudirate tome i kažete 'ja ću ponovo glasati za vas, da vi ponovo budete naši đubretari'. Dakle, ono što smeta je jedan trogodišnji nerad MUP-a i svih drugih državnih institucija", rekao je Petrović.

Bivši šef Resora državne bezbednosti MUP-a Srbije Goran Petrović ponovio je da pripadnici DB-a koji su pratili Ćuruviju neposredno pre ubistva, nisu znali da se priprema zločin, već su zloupotrebljeni za prikupljanje informacija o njegovom kretanju. Te informacije su zatim dojavljene izvršiocima ubistva, kaže Petrović.

Vlasnik listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, a očevidac je, prema Petrovićevim rečima, kao ubicu identifikovao Luku Pejovića, koji je ubijen u Beogradu 5. decembra 2000.

Podsetimo, novinari emisije Insajder B92 su još pre dve godine saznali da je svedok koji je video zločin identifikovao Luku Pejovića, nekadašnjeg pripadnika JSO-a, kao čoveka koji je ubio Slavka Ćuruviju.

Novinari Insajdera su takođe saznali da je svedok o svemu dao pisanu izjavu policiji koja se nalazi u MUP-u. Jelena Ćuruvija: Istraga u predizborne svrhe

Ćerka Slavka Ćuruvije, Jelena Ćuruvija, izjavila je da strahuje da je najava rešavanja ubistva njenog oca deo predizborne kampanje.

Ona je za novosadski Građanski list rekla da se "manje-više svaki put pred izbore najavi rešavanje tog ubistva i da zbog toga ima razloga da veruje da je i ovoga puta reč o istom".

"Sada se prvi put pojavljuje i tužilac koji pokreće tu priču i nadam se da će to sada ići do kraja. Moram priznati da se bojim da je i sada to igra pred izbore", rekla je Ćuruvija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: