Ko čini parapoliciju u makedonskoj policiji?

Obelodanjivanje da je pre gotovo četiri godine 21-godišnjeg mladića Martina Neškovskog, na slavljeničkom mitingu vladajuće VMRO-DPMNE, na smrt pretukao policajac na dužnosti, otvorilo je pitanje da li deo zaposlenih u policiji funkcionišu kao parapolicijske strukture.

Izvor: Dojèe vele

Sreda, 06.05.2015.

15:12

Default images
foto: Beta/AP

Otvoreno pitanje je, naime, da li oni odgovaraju rukovodećim struktura MUP-a ili su pod isključivom "nadležnošću" osoba iz ličnog obezbeđenja premijera n Nikole Gruevskog, ko ih kontroliše, te da li i koliko poštuju i ispunjavaju profesionalne standarde za rad u MUP-u.

Goran Mitevski, nekadašnji direktor Direkcije za bezbednost i kontraobaveštajni rad kaže da obelodanjivanje okolnosti pod kojima je ubijen Neškovski pokazuje zapravo zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja većeg broja službenih lica u MUP-u.

"Očigledno je da je počinilac tog ubistva Igor Spasov, kao pripadnik Jedinice za specijalne zadatke Tigar zaposlen van svih kriterijuma za zapošljavanje u MUP-u. To je potvrdila i Jovanovska u jednom od razgovora stavom da je ''bilo pitanje dana kada će tako nešto da napravi" kaže Mitevski.

Spasov je, dodao je, radio te noći u civilu, što je protivno propisima MUP-a, a bio je povučen sa dužnosti u Kumanovu po usmenoj naredbi Dejana Mitrevskog -Urka (premijerovog telohranitelja) i pozvan u Skoplje, što je takođe protivno podzakonskim aktima MUP-a za korišćenje jedinice Tigar.

Sve to je rađeno bez znanja načelnika Saše Mitevskog - Hitlera koji je u MUP prebačen iz Makedonskih oružanih snaga iako je tamo počinio krivično delo zbog koga mu je oduzet čin kapetana, podseća on i dodaje da je u MUP-u falsifikovano više službenih beležaka kako bi se prikazalo da Spasov u to vreme nije bio na dužnosti već da je tom skupu prisustvovao privatno.

"U falsifikovanje beležaka i prikrivanje ubistva je uključena i Aneta Stančevska, nacelnica Odeljenja unutrašnje kontrole i pofesionalnih standarda koja će, kako je rekla Jankulovska bez provere prihvatiti falsifikovane službene beleške i dvodnevno prikrivanje slučaja", naveo je Mitevski u izjavi za Dojče Vele na makedonskom jeziku.

Sve to, prema njegovim rečima, pokazuje da je pod komandom Urka i sa znanjem Jankulovske formirana paralelna policijska struktura od osoba koje su van svih kriterijuma zapošljavanja i bezpogovorno izvršavali zadatke koje im je davala osoba koja, iako zaposlena u Direkciji za obezbeđenje (6-ta Uprava) nema nikakve nadležnosti nad pripadnicima jedinice Tigar", objasnio je Mitevski.

Zaposleni u MUP-u koji žele da ostanu anonimni su potvrdili da postoje paralelne strukture koje se ponašaju "voluntaristički i moćno, pošto iz štiti neko iz vrha".

"Oni sa širokim ramenima, kratkim vratovima i obrijanim glavama su primljeni van svih kriterijuma i standarda. Kako je pokazala jedna od ''bombi'' upravo takve je ''pozajmio'' Martin Protođer, šef kabineta Nikole Gruevskog da sredi predizborne poslove u Ohridu", naveo je Mitevski.

Podsetio je da ga je tada Jankulovška pitala "gde nađe da uzmeš najgore propalice u MUP-u".

"To je tačno. Ima mnogo takvih propalica u policiji. Ali, pošto su oni spremni za vršenje ''nestandardnih zadataka'' samo sa znanjem ministarke i premijera takvim nasilnicima danas niko ništa ne može", naveli su zaposleni u MUP-u.

Po njihovim rečima, Odelenje za unutrašnju kontrolu i profesionalne standarde služi samo kao dekor, nije samostalno u radu i postupa isključivo po naredbi rukovodstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: