Vučić još nema u planu put u Moskvu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić za sada još ne planira put u Moskvu, saznaje "Danas" u kabinetu predsednika Vlade.

Izvor: Danas

Ponedeljak, 04.05.2015.

22:28

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Na pitanje da li i kada će premijer prihvatiti poziv premijera Rusije Dmitrija Medvedeva da na najvišem zvaničnom nivou poseti Rusku Federaciju - za "Danas" je rečeno da premijer tu posetu "još nema u planu".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić dobio je 23. aprila poziv ruskog premijera Dmitrija Medvedeva da poseti Moskvu. Poziv Vučiću preneo je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin. Dvojica sagovornika su tada rekla da će predstojeća razmena poseta na visokom nivou znatno doprineti unapređenju odnosa Srbije i Rusije, s obzirom na to da je u pripremi i nekoliko međudržavnih sporazuma.

U svetlu sukoba Rusije-EU-SAD usled ukrajinske krize, "Danas" ističe to da se predsednik Vlade Srbije još nije javno izjasnio o odluci predsednika Srbije Tomislava Nikolića da povede pripadnike Vojske Srbije na vojnu paradu u Moskvu 9. maja, na obeležavanje Dana pobede nad fašizmom.

List je više puta bezuspešno pokušavao da dobije odgovor od premijera Vučića kako vidi tu odluku Nikolića, s obzirom na delikatnu poziciju Srbije u kontekstu ukrajinske krize. Jedino što se saznalo jeste da Tomislav Nikolić nije konsultovao premijera prilikom odlučivanja o prisustvu VS na ruskoj paradi.

Da postoje nesuglasice u državnom vrhu po tom pitanju svedoči i podatak da je Ministarstvo spoljnih poslova predložilo Nikoliću da na vojnu paradu povede veterane Narodnooslobodilačke borbe, a ne gardiste Vojske Srbije.

Kako "Danas" saznaje, ministar odbrane je u lancu odlučivanja samo konstatovao preporuku Ivice Dačića, ministra spoljnih poslova, i prosledio dopis predsedniku, odnosno vrhovnom komandantu - Tomislavu Nikoliću.

"Kada je reč o ovako osetljivim pitanjima, koja zadiru u visoku politiku i predstavljaju odnos države prema nekom događaju i problemu, onda se prepušta vrhovnom komandantu da donese odluku, bez mnogo sugestija", kažu izvori lista "Danas" bliski vrhu vlasti.

Kako je rečeno, Ministarstvo spoljnih poslova je preporučilo prisustvo veterana na vojnoj paradi, jer je, zbog delikatnosti situacije, pošlo od toga da bi Srbija trebalo da bude deo vojnog manevra u Moskvi, ali bez mnogo isticanja.

Za razliku od posete Moskvi, čija je realizacija neizvesna, premijer Aleksandar Vučić potvrdio je, međutim, da će već početkom juna otići u zvaničnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Domaćin premijera Vučića biće potpredsednik Džozef Bajden, s kojim će razgovarati o bilateralnim odnosima, ali i o rešavanju problema Kosova, kao i što većem jačanju ekonomskih veza Srbije i SAD. To će biti njegova druga poseta Americi od kada je Srpska napredna stranka preuzela vlast u Srbiji.

Vučić je, naime, 2012. godine u svojstvu potpredsednika Vlade Srbije i ministra odbrane bio u zvaničnoj poseti SAD, ali su domaćini bili na nižem nivou funkcije od ove koja predstoji. Najviši američki zvaničnik s kojim se Vučić tada sastao bio je, pored američkog ministra odbrane, savetnik za nacionalnu bezbednost potpredsednika Džozefa Bajdena - Entoni Bliken. Vučić je najavljujući put u SAD rekao da je za Srbiju njegova poseta SAD veoma važna i od nje očekuje "još bolje odnose sa Sjedinjenim Državama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: