Zašto se Kim oglušio o poziv Putina

Kim Džong-un, lider Severne Koreje, odbio je da dođe u Moskvu jer je Vladimir Putin odbio da mu proda protivvazdušni raketni sistem, piše britanski Telegraf.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

20:29

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Kako javljaju mediji Hong Konga, ministar odbrane Severne Koreje Hijon Jong-čol je prilikom posete Moskvi u aprilu zatražio od Rusije da im ustupi četiri rakete dugog dometa S-300.

Raketni sistem S-300 razvijen je u SSSR-u 1979. godine za presretanje aviona i balističkih projektila. Najnovije verzije S-300 imaju domet od oko 400 kilometara.

Pozivajući se na ruske vojne izvore, TV “Feniks” je izvestila da Moskva po svemu sudeći nije bila oduševljena zahtevom Pjongjanga.

Nije poznato da li je Severna koreja i šta ponudila Rusiji zauzvrat, ali dve zemlje su već ranije razgovarale oko prodaje mineralnih sirovina Rusiji. Pjongjang je mogao da ponudi i pristup Specijalnoj ekonomskoj zoni na severoistoku Severne Koreje.

Rusija je, navodno, zabrinuta jer bi moglo da dođe do narušavanja snaga u severoistočnoj Aziji, a za ustupanje raketnog sistema Kim Džong-unu Putinu bi trebalo i odobrenje Kine i drugih zemalja.

Prema ranijim izveštajima, severnokorejski lider je odbio da dođe na proslavu povodom 70. godišnjice od završetka Drugog svetskog rata u Moskvi jer mu je odbijen poseban tretman u odnosu na druge visoke zvaničnike, a spoljni analitičari spekulišu da on možda ne želi da se nađe u centru pažnje sa drugim svetskim liderima, što bi potkopalo njegov imidž vrhovnog lidera kod kuće.

Druga teorija je da se Kim plaši da napusti zemlju - to bi, naime, bila njegova prva državnička poseta, a možda bi u njegovoj odsutnosti došlo do nestabilnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: