Još jedna Jugoslavija pred raspadom

Četvrta mini Jugoslavija, u subotičkom naselju Aleksandrovo, uspevala je da opstane 13 godina, ali je sada pred gašenjem jer osnivač nema novca za ulaganje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

20:25

Default images

Crvena petokraka dočekuje nas na ulazu u mini Jugoslaviju. Za nepunih pola sata obišli smo je uzduž i popreko.

Blaško Gabrić, osnivač “Četvrte mini Jugoslavije“, odveo nas je ulicama Josipa Broza Tita i kralja Aleksandra do Triglava. Prođosmo i kraj Jadranskog mora. Zaraslo je u korov, kao i cela Blaškova mini Jugoslavija. Ipak tvrdi da Jugoslavija ne umire.

"Jugoslavija ne umire, ali Jugoslaviju potkradaju svi redom i niko ne želi da je očuva i održi. od gradskih para koje mi plaćamo kroz porez od našeg grada ne možete dobiti nijedan dinar da bi ova tri hektara parka održali. Grad ne želi da potroši nijedan jedini dinar da bi sačuvali 84 godine istorije jedne države", navodi Gabrić.
Četvrta Jugoslavija opstajala je prvih nekoliko godina, a onda su počeli da je potkradaju. Pre dva dana lopovi su odneli Titovu bistu. Niko je nije taknuo prethodnih 13 godina.

"Sa hamerom kalapačom su je razbili i odneli. Odneli su je verovatno oni koji nemaju od čega da žive, jer u toj bisti je bilo 10-12 kila bronze, a lopova interesuje šta za nju može da dobije, ne interesuje ga šteta koju je napravio", kaže Gabrić.

Blaškova mini Jugoslavija ima osam i po hiljada počasnih državljana i svi oni žele da sačuvaju san o bivšoj Jugi, koju su im, kako kažu, ukrali, a da nisu pitali narod. Rim ima svoj Vatikan, ali Subotica ne želi svoju Jugoslaviju, razočaran je ovaj jugonostalgičar. On poziva investitore da ponovo ožive Jugoslaviju i ne dozvole da i ova, četvrta, nestane.

"Čuvajte bratstvo i jedinstvo ko zenicu oka svog. Kad izgubite bratstvo i jedinstvo, sve ste izgubili. Šta sad mi imamo? Ništa“, zaključio je Gabrić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: