MiG-29 nije poleteo u čast pilota

U Valjevu je obeleženo 16 godina od pogibije pilota Milenka Pavlovića, koji je 4. maja 1999. nastradao u borbi sa avijacijom NATO snaga vođenom iznad Valjeva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

18:28

Default images

U vreme današnjeg komemorativnog skupa prvi put je izostalo nadletanje aviona MiG-29, kojim je Pavlović pilotirao u momentu pogibije.

Vence na spomenik pukovniku Pavloviću položili su supruga i sinovi, njegova rodbina, kolege, predstavnici Vojske Srbije (VS), MUP-a, Grada Valjeva, opštine Osečina, SPC i Udruženja boraca.

Pukovnik Dragan Milenković, saborac pilota Pavlovića, podsetio je na junaštvo kolege, koji se hrabro borio braneći Srbiju i nebo iznad Valjeva, naglasivši da je hrabro ušao u red legendarnih srpskih junaka, komandanata i pilota.

"Uprkos godina koje prolaze osećaj ponosa i svesti o značaju podviga Milenka Pavlovića su sve veći. Jakog duha, pukovnik Pavlović je izgradio retke osobine - istinoljubivost, ozbiljnost, pravednost i hrabrost. Voleo je svoju porodicu, pilotski poziv, rodni kraj i svoju zemlju. To su bila njegova glavna životna uporišta. Veliki deo njegovog života bilo je nebo", rekao je pukovnik Milenković. Pukovnik Milenko Pavlović (1959-1999) rođen je u selu Gornje Crniljevo, kod Osečine. Školovao se u Mostaru i Beogradu. Smrt ga je zatekla u činu potpukovnika RV i PVO Vojske SRJ na mestu komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka.

Na nebu iznad Valjeva pogođen je 4. maja 1999. raketom NATO aviona, koji su doleteli sa aerodoroma kod Tuzle.

Milenko Pavlović je posthumno unapređen u čin pukovinika, a odlikovan je ordenom za hrabrost i ordenom Svetog vladike Nikolaja Valjevske eparhije SPC.

Predlog da bude proglašen narodnim herojem nije prihvaćen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: