MIP Albanije nezadovoljno MIP RUS

Ministarstvo inostranih poslova Albanija zatražilo je od ruskog ambasadora u Tirani objašnjenje zbog saopšenja MIP-a Rusije o događajima u Makedoniji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

23:37

Default images
Foto. Tanjug

Rusija je prošle nedelje izrazila duboku zabrinutost zbog nedavnog oružanog napada na karaulu Gošince na severu Makedonije, upozorivši da incident pokazuje da u regionu Balkana još uvek postoje duboke međunacionalne protivrečnosti i potencijal za novi etnički sukob.

Precizirajući da se napad dogodio na "kosovskom delu granice između Srbije i Makedonije", rusko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je nedostatak zakona i bezbednosti na Kosovu direktna posledica nerešenog kosovskog problema uopšte i ima negativne posledice na čitavu situaciju na Balkanu, preneo je Tass.

"Nemoguće je praviti se da ne vidimo parole o Velikoj Albaniji koje su postale sve učestalije u regionu," upozorilo je tada rusko ministarstvo i izrazilo nadu da će napori vlasti u Makedoniji za uspostavljanje reda i zakona u ovom problematičnom području dobiti neophodnu međunarodnu podršku.

Pozivajući se na zvanične izvore, agencija ATA prenosi da je tim povodom ministarstvo ruskom ambasadoru prenelo nezadovoljstvo albanske strane.

MSP Albanije ocenilo je da je saopštenje ruskog ministarstva spoljnih poslova neprihvatljivo i da su, kako prenosi ATA, navodi protiv dve suverene države Albanije i Kosova zbog nedavnih događaja u Makedoniji destabizujući.

Takve izjave, prema albanskom ministarstvu spoljnih poslova, predstavljaju ucenu i ne doprinose konstruktivnoj atmosferi u regionu i sveprihvaćenim principima međunarodog prava.

Albanija je članica NATO i kandidat za članstvo u EU i svaka preteća izjava od strane Rusije će biti sagledavana iz tog ugla, navodi MSP Albanije.

Kako navodi albanska agencija, ruskom ambasadoru Aleksandru Karpušinu je jasno stavljeno do znanja da Ruska Federacija treba da prihvati realnost na Zapadnom Balkanu u kojem nezavisnost Kosova predstavlja suštinski doprinos demokratskoj budućnosti i regionalnoj saradnji.

Istovremeno, ATA tvrdi da je rusko ministarstvo navelo u saopštenju da iza napada na karaulu u selu Gošince stoje Albanija i Kosovo.

Incident od pre nedelju dana, dogodio se na severnoj granici Makedonije, kada je 40 naoružanih i maskiranih osoba, zaposelo karaulu u selu Gošince.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: