Azilante mnogi zloupotrebljavaju

U beogradskim parkovima u blizini Autobuske i Železničke stanice sve je više azilanata iz najugroženih područja Bliskog istoka i Afrike.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

20:30

Default images

Sve je više i onih koji zloupotrebljavaju njihov položaj. U Komesarijatu za izbeglice kažu da je cilj migranata da što pre prođu kroz Srbiju.

Neki od njih ni ne znaju gde se trenutno nalaze. Znaju samo da su daleko i od kuće, ali i od krajnjeg odredišta.

Srbija nije njihov cilj, ona se samo nalazi na putu za bolji život. Na kratki boravak u Beogradu se ne žale.

"Teror islamista je stigao i do mog sela i naterao me u beg. Želim da stignem do Nemačke da bih mogao da pomognem porodici koja je ostala kod kuće. Neću se zadržavati ovde, mada se osećam prijatno", priča Iračanin kojeg je ekipa B92 zatekla kod beogradske autobuske stanice.

Azilant iz Sirije kaže da im je ulica jedino mesto gde mogu da budu.

"Moramo da budemo ovde na ulici jer u hotelu ili bilo kojem drugom smeštaju neće da nas prime. Kažu nemamo nikakve isprave."

Dok jedni razumeju njihov položaj, drugi ga zloupotrebljavaju.

Policija je uhapsila kriminalnu grupu od 15 ljudi zbog sumnje da je od početka godine na području Bosilegrada, Vranja i okoline organizovala nedozvoljen prelaz granice i tranzit kroz Srbiju za više od 200 migranata.

To krijumčarenje naplaćivali su 1.000 evra po osobi. Takve iznude i loše ophođenje prema azilantima tipično je za taj deo juga zemlje, ali i za Suboticu na severu i u tim zloupotrebama učestvuju i pripadnici različitih institucija.

"To nije sistemski, to su pojedinačni slučajevi i to pod hitno treba istražiti. Problem je jer neće da svedeoče jer nemaju isprave, nisu vidljivi sistemu, plaše se i lake su žrtve", kaže Radoš Đurović iz Centra za azilante.

Zanimljivo je da je od poslednjih 16 i po hiljada tražilaca azila, samo njih 20 sačekalo kraj postupka i pitanje je da li će se ijedan zadržati u Srbiji.

Ipak, procenjuje se da će ove godine u našu zemlju ući oko 30.000 migranata i to onih koji se budu uredno najavili. Država radi na sistemskom rešenju.

"Duboko sam uveren da nije problem u Zakonu o azilu nego i kod nas i kod kolega u MUP-u u kapacitetima", kaže navodi Vladimir Cucić, komesar za izbeglice.

Dakle, u ovom trenutku tehnički nije moguće obraditi sve zahteve za azil i neke procene pokazuju da bi dva ili tri inspektora time morala da se bave u svakoj policijskoj upravi i većoj stanici u Srbiji. Zakon predviđa i tzv. privremenu godišnju zaštitu za azilante koja podrazumeva obezbeđivanje urgentnog prihvata, dodelu isprava i zdravstvene zaštite za te ljude. Toga u praksi nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: