Zeleni: Protiv nuklearne energije

Poslanik i predsednik stranke Zeleni Srbije Ivan Karić uputiće zahtev za produženje dvadesetpetogodišnjeg moratorijuma na nuklearnu energiju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

00:15

Default images

On će podneti predlog za usvajanje novog Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana u Srbiji, saopšteno je iz te stranke povodom obeležavanja godišnjice od katastrofalne nuklearne nesreće u Černobilju.

Širom sveta se obeležava 29 godina od nesreće koja se dogodila 26. aprila 1986. godine u Černobilju, a posledice te katastrofe osetile su se širom Evrope.

Stručnjaci ističu da je više od 600 miliona ljudi bilo izloženo radijaciji.

Moratorijum na nuklearnu energiju je istekao krajem prošle godine, a takva zabrana omogućila bi odlučniji fokus donosioca odluka na obnovljive izvore energije, ističe se u saopštenju Zelenih Srbije.

I danas nuklearna elektrana u Černobilju predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, kako u neposredno radijacijom pogođenom području Ukrajine, Belorusije, Rusije, tako i širom severne hemisfere.

Taj dan se obeležava širom sveta kao podsećanje na tragediju u Černobilju, ali i kao antinuklearni, zeleni protest kojim se zahteva zatvaranje reaktora i prelazak na zelene, obnovljive izvore.

Zeleni Srbije iskoristili su godišnjicu da ukažu na pogubnost korišćenja nuklearne energije, a kako ističu, potreban je energetski sistem koji može da se bori sa klimatskim promenama, zasnovan na obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.

"U Srbiji ne postoji naučni ni stručni kadar za izgradnju i rad ovakvih postrojenja, a morali bi i da uvozimo gorivo. Najveći problem je uticaj na životnu sredinu i zdravlje, jer nauka još uvek nije našla način za bezbedno odlaganje nuklearnog otpada", upozoravaju Zeleni Srbije.

Oni podsećaju da je od 50-ih godina 20. veka identifikovano više od 30 incidenata u nuklearnim elektranama što nam, dodaju, pokazuje da je ovakav način dobijanja energije vrlo nebezbedan.

"Zalažemo se za prestanak širenja nuklearnih elektrana i za zatvaranje postojećih, a za širenje čistih, bezbednih, obnovljivih izvora energije", istakli su Zeleni Srbije.

Nuklearna energija globalno već ima manji udeo nego obnovljivi izvori energije, a taj udeo će nastaviti da opada u narednim godinama. Nakon nesreće u Fukušimi usledio je novi talas gašenja nuklearnih elektrana.

"Zeleni su se širom sveta uvek borili - i nastaviće da se bore - energično protiv nuklearne energije, jer smatramo da je ona neprihvatljiv rizik po životnu sredinu i čovečanstvo, da je neisplativa i nepotrebna", poručuju Zeleni Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: