"Nova UKR samo ruku pod ruku s RUS"

Nova nezavisna Ukrajina može biti izgrađena samo ruku pod ruku s Rusijom, izjavio je jedan od lidera partije "Alternativa za Nemačku" Aleksandar Gauland.

Izvor: B92

Nedelja, 26.04.2015.

19:41

Default images

U intervjuu za portal Sputnjik, Gauland kaže da je to što situacija u Evropi ponovo podseća na period Hladnog rata rezultat spoljne politike Zapada.

"Bilo je savršeno jasno da se s raspadom vojnog bloka Varšavskog pakta završilo i vreme NATO-a. Ipak, Severnoatlantska alijansa je odlučila da se potpuno približi ruskoj granici i kao rezultat smo dobili ''Hladni rat 2''. Ali za uspostavljanje novog evropskog poretka mogao je da bude odabran i sasvim drugačiji put", smatra Gauland, zamenik predsednika konzervativne partije evroskeptika "Alternativa za Nemačku".

Govoreći o sukobu u Donbasu, nemački političar je primetio da je "Ukrajina uvek bila i ostaje deo istorijske, političke, kulturne, religiozne sfere uticaja Rusije".

"Izgraditi novu državu moguće je samo u saradnji s Rusijom, nikako protiv nje", ocenjuje Gauland.

On takođe smatra da je Zapad trebalo dobro da prouči šta su ruski interesi, a tek potom da pokuša da gradi novi poredak u koji bi bili uračunati i ukrajinski i ruski prioriteti.

Moguće je da to nije bilo jednostavno, moguće je da to ne bi uspelo. Ali Zapad nikada nije ni pokušao to da učini“, kaže Gauland, prenosi Sputnjik.

Političar je upućivanje američkih vojnih instruktora u Ukrajinu ocenio kao loš korak.

"Svaki pokret usmeren ka zaoštravanju konflikta je nepravilan. Tim pre što u njemu učestvuju Amerikanci. Sve protivrečnosti u Evropi treba da rešavaju evropske diplomate, bez mešanja spoljnih sila", smatra Aleksandar Gauland.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: