"Žrtve nasilja da prijave napadače"

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović apelovao na žene žrtve nasilja da prijavljuju napadače i naveo da će policija učiniti sve da se napadači kazne.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.04.2015.

18:57

Default images
foto: Tanjug

Stefanović je istakao da je ove godine zabeležen statistički porast nasilja u porodici i veliki broj slučajevima u kojima su stradale žene.

Kako bi se rešio taj problem, objasnio je Stefanović, unutar Uprave kriminalističke policije formirano je posebno odeljenje koje se isključivo bavi nasiljem u porodici.

"Na tome radimo zajedno s tužilaštvom, koje nam je dalo podršku da probamo da nađemo nove modele kako bismo prevazišli situaciju u smislu procesa, jer žene koje su žrtve veoma često povlače prijave, ne možemo da narušimo nepovredivost stana...", rekao je Stefanović.

On je istakao da se policija trudi da se uspostavi ozbiljan mehanizam koji će se suprostaviti nasilnicnima "da ih što duze zadržimo u skladu sa zakonom, da bude kažnjeni što oštrije moguće"..

Da bi se to dogodilo, naglasio je ministar, žene moraju da prijavljuju nasilnike i da insistiraju na prijavama, "a ne da ih povuku posle dva dana".

"Ja razumem njihov bol, i da nemaju gde da odu, a prijavile su nasilnika, ali to (povlačenje prijave) otežava rad policije", rekao je Stefanović, dodavši da se često dešava da niko neće da prijavi nasilje i da se o tome čuje tek od komšija.

Prema njegovim rečima, borba protiv nasilja u porodici je borba u koju mora da se uključi društvo u celini i da se radi na preventivi.

"Voleo bih da žene u svojoj kući imaju 'sigurnu kuću', da se osećaju bezbedno, i zato se trudimo s tuzilaštvom da nađemo način da to omogućimo, a videćemo i s Ministarstvom pravde da li postoje nove zakonske mogućnosti", rekao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: