Noćni vukovi odali poštu Poljacima

Noćni vukovi položili su cveće u Katinskoj šumi i odali poštu više od 14.500 poljskih žrtava streljanih po nalogu vrhuške Kremlja u proleće 1940. godine.

Izvor: B92

Nedelja, 26.04.2015.

15:46

Default images
Foto: Beta, AP

Učesnici počasne vožnje Putevima pobede od Moskve do Berlina, kojima je zabranjen grupni ulazak u Poljsku, prvo su položili cveće u ruskom delu memorijalnog kompleksa u Katinskoj šumi, gde leže sovjetske žrtve režima Josifa Staljina, a zatim i na grobove streljanih poljskih vojnih zarobljenika, oficira i rezervista.

Uzeli su i šaku zemlje sa dela gde su neidentifikovani posmrtni ostaci koju će poneti u Varšavu da je predaju varšavskom groblju Povonzki, javlja poljska televizija TVP.info.

Noćni vukovi su iz Katinske šume u konvoju od 14 motocikala i dva automobila, neki porodično i sa decom, krenuli u pravcu Belorusije.

Minsk je sledeća stanica na trasi dugoj 6.000 kilometara preko Belorusije, Poljske, Češke, Slovačke i Austrije do Nemačke, u okviru proslave 70. godišnjice kraja Drugog svetskog rata.

Pročitajte još: Nemačka vlada je oduzela vize članovima ruskog bajkerskog kluba "Noćni vukovi" koji su od Moskve krenuli za Berlin, piše nemačka štampa.

Kako su Noćni vukovi u Katinu rekli poljskoj televiziji, u ponedeljak će pojedinačno ući u Poljsku čije vlasti su im zabranile grupni prolazak, pravdajući se formalnim razlozima, zato što navodno ambasada Rusije nije navela sve detalje trase i programa.

Današnja Žečpospolita, pozivajući se na nezvanične izvore u poljskoj vladi, piše da je za odluku da se Noćnim vukovima zabrani da uđu u Poljsku bilo presudno to što su planirali da polože cveće na grobove Poljaka koje je u Drugom svetskom ratu pobila nacionalistička Ukrajinska ustanička armija.

"Rusi na grobovima Poljaka koje su pobili ukrajinski nacionalisti. To je čista provokacija", naveo je poljskom listu neimenovani izvor iz vlade i dodao da je problem bilo i to što su želeli da gledaju fudbalsku utakmicu, što bi verovatno izazvalo okršaje sa poljskim huliganima.

Problem Noćni vukovi mogu da imaju na poljskim granicama čak i kada bi poljske vlasti pristale da ih puste pojedinačno, ako se potvrde informacije koje danas objavljuju nemački mediji, nezvanično, da su im nemačke vlasti poništile turističke šengenske vize.

Takođe, u ponedeljak će o prolasku Noćnih vukova raspravljati i češka vlada, pošto je dobila peticiju građana i otvoreno pismo 75 čeških i slovačkih ličnosti sa zahtevom da ruske motocikliste ne pusti u Češku jer dolaze kao agresivni nacionalisti da provociraju.

Kako poljski, češki pa i nemački zvaničnici na vožnju Putevima pobede Crvene armije gledaju kao na ciljanu provokaciju Moskve, ako ne budu pušteni u Poljsku, u Berlin će, u znak solidarnosti s Noćnim vukovima, stići poljski motociklisti.

"27. aprila u 9 sati čekamo na graničnom prelazu u Terespolu. Ako Granična straža ne pusti u Poljsku ruske motocikliste, mi ćemo proći preko Poljske njihovom trasom i u skladu sa planom zapalićemo svuda sveće u njihovo ime", kazao je Viktor Vengžin iz kluba poljskih motociklista koji, poput Noćnih vukova, organizuju patriotske vožnje po svetu odajući poštu poginulim poljskim vojnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: