Berlin oduzeo vize Noćnim vukovima

Nemačka vlada je oduzela vize članovima ruskog bajkerskog kluba "Noćni vukovi" koji su od Moskve krenuli za Berlin, piše nemačka štampa.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.04.2015.

11:59

Default images
Foto: Beta, AP

"Vodećim članovima 'Noćniih vukova' se otkazuje ulazak u Nemačku", kaže se u vladinim krugovima u Berlinu, prenose nemački mediji.

Portparoli ministarstava unutrašnjih i inostranih poslova obrazložili su da zvanični Berlin ne veruje da bi dolazak "bajkera" poslužio cilju, odnosno doprineo jačanju nemačko-ruskih odnosa, prenose mediji.

Nemačka vlada je ukazala i na moguće opasnosti za javnu sigurnost i red u Nemačkoj zbog planiranog dolaska "bajkera" i istakla da, ukoliko postoji sumnja za takve opasnosti, oni imaju "pravo i obavezu" da preduzmu nužne mere i te rizike spreče, prenose nemački mediji.

Ruski motociklisti iz kluba "Noćni vukovi", krenuli su iz Moskve u počasnoj vožnji, povodom 70. godišnjice pobede nad nacistickom Nemačkom, uprkos odluci Poljske da im ne dozvoli da predu poljsku granicu.

Oko 20 bajkera, uključujući članove grupe "Noćni vukovi" krenulo je iz Moskve sa ciljem da u Berlin dođu 9. maja.

Najava ruskih motorciklista, medu kojima su i clanovi grupe "Noćni vukova", navodno bliski ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, da će tokom vožnje proći i kroz Poljsku, u toj zemlji izazvala je žestoke reakcije.

Premijerka Poljske Eva Kopac rekla je pre nekoliko dana da tu ideju smatra provokacijom, dok je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo juče da Poljska neće dozvoliti ruskim motociklistima da pređu poljsku granicu i uđu na teritoriju Evropske unije, delom i zato što ne može da garantuje njihovu bezbednost.

Vođa "Noćnih vukova" Aleksandar Zaldostanov izjavio je da će motociklisti i dalje pokušati da pređu zajedno kao što je planirano na granici blizu Bresta, Belorusije, uprkos odluci Poljske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: