"Odnosi složeni, a Srbija uspešna"

U složenim odnosima između Rusije i Zapada spoljna politika Srbije je do sada bila relativno umešna i uspešna, izjavila je Sonja Liht.

Izvor: B92

Nedelja, 26.04.2015.

11:38

Default images
Foto: Tanjug

"No, moramo imati u vidu da će brzina i kvalitet naših evrointegracija, već u bliskoj budućnosti, zavisiti i od toga u kojoj meri postajemo deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU. Neće to biti odlagano do završetka pregovora," upozorila je Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost za Tanjug.

Od Srbije i svih ostalih zemalja koje su u procesu pridruživanja se očekuje da prihvati fundamentalne vrednosti EU, uključujući i spoljno-političke i tu, kako je ukazao Gernot Erler, zadužen za pripremanje nemačkog predsedavanja OEBS-om tokom "Beogradskih dijaloga" "nema prostora za neutralnost," rekla je Liht u razgovoru o spoljnopolitičkim učincima vlade premijera Aleksandra Vučića u prvoj godini mandata. .

"Naše predsedavanje OEBS-om je, do sada, pokazalo da smo ozbiljan i odgovoran partner na međunarodnoj sceni. To će, neosporno, doprineti našem ugledu u svetu ako istrajemo do kraja ne samo našeg mandata, već i u budućnosti - što, naravno, podrazumeva i poštovanje onih istih standarda i normi u našoj "sopstvenoj kući" čije ispunjavanje traži i EU, naročito u pregovaračkim poglavljima 23 i 24," ocenila je ona.

Na pitanje da prokomentariše politiku Srbije u regionu u proteklih godinu dana, ona je podsetila da su osnovna pitanja na međunarodnoj sceni o našoj ulozi u regionu vezana za sprovođenje Briselskog sporazuma, gde je, kako je ocenila, postignut napredak.

"Naravno, kao i u drugim bilateralnim odnosima, rezultati zavise od obe strane. I može se reći da je tu i u poslednjoj godini zabeležen napredak. Veoma je važno da se u normalizaciju odnosa između Srbije I Kosova uključuju i razni drugi društveni akteri, da se dijalog ne odvija samo na "vrhu", već da se u njega uključuje i civilno društvo, mediji, predstavnici lokalnih samouprava, prestavnici privrede."

Prema rečima predsednice Beogradskog fonda za političku izuzetnost, ukoliko se želi mir na ovim prostorima, odnosi u regionu se moraju rešavati nalaženjem kompromisa i građenjem uzajamnog poverenja.

"Zato je, na primer, odlazak predsednika vlade Srbije na inauguraciju predsednice Hrvatske bio tako važan gest, kao uostalom i odlazak ministra Dačića u Pristinu. Odnosi u regionu su znacajni, ne zato sto nam to neko nameće spolja, već zato što smo samo, naročito pred novim i turbulentnim geo-političkim izazovima kao region, prepoznatljiviji i značajniji."

A region je, kako je dodala, postao "najuspešniji post konfliktni region na svetu" upravo zato što deli zajedničku nadu i očekivanja da će postati deo najuspešnije integracije u svetu, a to je i dalje EU.

Kada je reč o budućnosti, ukrajinska kriza, kao i druga područja u svetu zahvaćena krizom i sukobima, već u velikoj meri ukazuju na težinu izazova kojima će 21. vek biti izložen: od sve težih posledica klimatskih promena, borbe za osnovne prirodne resurse, prespodele moći do sve dramatičnijih razlika između bogatih i siromašnih i umnožavanja broja država koje ne mogu da obavljaju svoje osnovne funkcije, navela je ona.

Za Srbiju je, kada razmišlja o dometima svoje spoljne politike važno da sagleda taj široki kontekst sveta u kome se nalazi jer će na duži rok "biti zaista uspešna samo ona spoljna politika koja će, osim dnevne real-politike uzeti u obzir i položaj naše zemlje u budućnosti," smatra predsednica Fonda za političku izuzetnost

"Stoga je čvrsto opredeljenje za evropske integracije Srbije toliko značajno. Taj proceš nije ni lak ni brz - naročito kada je sama EU suočena s veoma ozbiljnim problemima. Međutim, ona je kao demokratski poredak i dalje najbolja od svih drugih opcija", zaključila je Liht, uz preporuku skepticima da pogledaju podatke o ekonomskom napretku Rumunije, Bugarske i Estonije od 2008. do 2013, usred ekonomske krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: