IND dilerima: Živi ste još 72 sata

Indonežanske vlasti obavestile su devet stranaca i jednog Indonežana, osuđene na smrtnu kaznu zbog trgovinu drogom, da će biti pogubljeni za 72 sata.

Izvor: B92

Nedelja, 26.04.2015.

11:24

Default images
Dvojica osumnjièenih Endrju Èan i Mjuran Sukumaran. Foto: Beta, AP

Oni su tako potpuno ignorisali pozive koje su Ujedinjene nacije i svetski lideri uputili zvaničnoj DŽakarti da poštedi živote osuđenih.

Vlasti Indonezije su od četiri Nigerijca, dva Australijanca, jedne Filipinke i po jednog muškarca iz Brazila, Francuske i Indonezije, zatražili da iznesu svoje poslednje želje, izjavio je portparol indonežanskog državnog tužioca Toni Spontana, a prenela je agencija AP.

On je naveo da su devet optuženih iscrpili sve zakonske mogućnosti žalbe, dok Francuz Serž Atlaui može da uloži još jednu vanrednu žalbu na izvršenje smrtne kazne, o čemu bi indonežanski Vrhovni sud trebalo da odluči sutra.

Obaveštenje osuđenima o tome da će kazne biti izvršene nakon isteka perioda od 72 sata znači da bi pogubljenja u zatvoru Besi na ostrvu Nusakambangan mogla biti izvršena u utorak ili sredu.

Najavljena izvršenja smrtne kazne nad deset osuđenih su izazvala oštru kritiku međunarodne javnosti, a posebno vlasti Australije, Francuske i Filipina, koji se protive takvoj vrsti kazne.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun je pozvao predsednika Indonezije DŽoka Vidodoa da "hitno razmotri uvođenje moratorijuma na izvršenje smrtne kazne u Indoneziji, sa ciljem konačnog ukidanja tog vida kazne".

Predsednik Francuske Fransoa Oland je upozorio zvaničnu DŽakartu na diplomatske posledice ukoliko Atlaui bude pogubljen, a juče je rekao da bi taj čin mogao da ima i ekonomske posledice po Indoneziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: