Briselski sporazum - šta je urađeno

Srpsko kosovski dijlaog biće nastavljen u utorak u Briselu.

Izvor: B92

Nedelja, 19.04.2015.

16:31

Default images

Dve godine od potpisivanja Briselskog sporazuma, dogovor Beograda i Priština nije u potpunosti sproveden.

Vlada Srbije, kako navodi šef kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, ostaje privržena normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Aleksandar Vučić i Isa Mustafa ponovo za istim stolom u Briselu. Dve godine od sporazuma Beograda i Prištine mnoge dogovorene tačke još nisu zaživele, među njima i Zajednica sprskih opština.

"Mi smo imali jedan zastoj u tom procesu normalizacije odnosa zbog izbora koji su bili u Prištini to je dosta, dosta dugo potrajalo, maltene godinu dana ali imamo konstatnu opsrtukciju Prištine koja je htela da prihvati samo ono što njoj odgovara recimo pravosuđe, kosovska policijska služba, učešće srba u lokalnim izborima a prvih šest tačaka koje definišu ZSO priština nekako želi da gurne u stranu", kaže Milovan Drecun, šef odbor za Kosovo i Metohiju.

Među temama bi nenadno mogao da se nađe na stolu je dolazak Hašima Tačija u Beograd.

Poziv da dođe na konferenciju jedne nevladine organizacije za srpsku stranu nije prihvatljiv jer kako navodi šef srpske diplomatije Ivica Dačić nisu ispunjeni uslovi
za ovakvu vrstu posete.

"Tači kao ministar spoljnih poslova Republike Kosova ne može da dođe u Srbiju. Da to dozvolimo, mi bismo prekršili našu državnu politiku kada je reč o Kosovu.. Postoje jasni načini na koje se definišu međusobne posete. Uostalom Hašim Tači se nije ni obratio za bilo kakvu dozvolu", rekao je za Politiku Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Novi sastanak u Briselu mogao bi prema mišljenju Dragana Đukanovića iz Centra za spoljnu politiku da ubrza rešavanje srpsko albanskih spornih tačaka.

"Očekujem da će se prevashodno insistirati na daljem sprovođenju svih dosadašnjih dogovora i da će to biti ključna odluka kao i da će se u perspektivi utvrditi neka vrsta dinamike budućeg toka dijaloga između vlasti u Beogradu i Prištini. Dakle u ovom trenutku mislim da će se insitirati na implkemetaciji Briselskog sporazuma odnosno konkretno odredbi o Formiranju ZSO", kaže Đukanovića.

Za srpsku stranu osim Zajednice srpskih opština problem je i što Priština odlaže rešavanje pitanja u oblasti energetike, Telekoma i avio saobraćaja.

Kosovska strana poručuje da Srbija koči ostvarenje ključnog cilja sporazuma, koji je, po njemu, bio "istorijski dogovor Srbije i Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: