Pančevo i dalje bez vode za piće

Puna četiri dana u Pančevu je na snazi zabrana upotrebe gradske vode za piće.

Izvor: B92

Nedelja, 19.04.2015.

16:22

Default images

Još uvek se čekaju bakteriološki nalazi, ali poslednje provere otkrivaju da bi vanredna situacija sa gradskom vodom uskoro mogla da se normalizuje.

Decenijama pančevački izvori života nisu bili u ovoj meri zamućeni, odbojni i neprijatni.

Nadležni su, kako sami kažu, znali da opreza u ovakvom dotrajalom sistemu, nikad dovoljno.

Njihova brza reakcija kojom su nesumnjivo sprečene ozbiljne zdravstvene posledice, građane nije utešila.

Kažu da je staro postrojenje vodovoda svojim režimom rada dovelo do naglog skoka koncentracije hlora u vodi, a potom i do pojave amonijaka.

U vodovodu kažu da nikakva bakterija nije bila uzrok tog tzv. hiperhlorisanja, već je bila njegova posledica, tj. pojavila se kasnije.

U Zavodu za javno zdravlje neprekidno analiziraju kontaminiranu gradsku vodu, čekaju bakteriološke nalaze i najavljuju da bi u ponedeljak, najkasnije u utorak mogli da potvrde potpunu ispravnost vode u Pančevu.

Moglo se očekivati da će ih neka od redovnih kontrola alarmirati.

"Mislim da se to dogodilo zbog preblema kontaminacija samoga postrojenja koja se kontroliše", kaže Mica Sarić Tanasković,
direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

U ovom trenutku novije postrojenje gradskog vodovoda u potpunosti je isključeno.

Radi samo staro koje je manjeg kapaciteta, ali problema u snabdevanju oko 100 hiljada građana vodom koja se trenutno koristi samo u tehničke svrhe, nekim čudom nema. Cisterni sa pijaćom vodom koja stiže iz prestonice ima dovoljno na ulicama ovog grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: