Izbori na Severnom Kipru

Na turskom delu Kipra u samoproglašenoj Turskoj Republici Severni Kipar, birači danas glasaju na izborima za novog lidera izmedju sedam kandidata.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.04.2015.

13:36

Default images

Među kandidatima je i dosadašnjeg čelnika Derviša Eroglua, javile su danas agencije.

Republika Kipar ne priznaje zakonitost izbora.

Na izborima učestvuje sedam kandidata, od kojih je pet nezavisnih, za pobedu u prvom krugu potrebno je da kandidat osvoji više od 50 odsto glasova, a ukoliko to nikom ne pođe za rukom, drugi krug biće održan 26. aprila.

Tokom izbora biće otvoreno je 693 biračkih mesta na kojima će glasati 176.900 upisanih birača.

Prema pisanju grčkih medija, kandidovali su se Eroglu, Mustafa Akindži, Mustafa Ulaš i Mustafa Onurer (iz Socijalističke partije), Arif Salih Kirdag, Kudret Ozersaj i jedina žena, Sibel Siber iz Republikanske turske partije.

Prema podacima istraživanja javnog mnjenja favorit je Eroglu, koji je izabran 2010. godine, a kao jedini ozbiljan protivkandidat pominje se Siberova i Akindži.

AP navodi da će na izborima biti odlučeno ko će sesti nasuprot predsednika Grka Kiprana Nikosa Anastasijadesa u pregovorima o ponovnomn ujedinjenju ostrva.

Prema mišljenju specijalnog savetnika generalnog sekretara UN za Kipar Espena Barta Ejdea, posle izbora moguće je obnavljanje pregovora o rešavanju kiparskog pitanja, prenela je RIA Novosti.

Pregovori su prekinuti oktobra 2014, nakon što je Turska uputila brod radi seizmičkog ispitivanja u isključivoj ekonomskoj zoni Kipra.

Decenijama se vode neuspešni pregovori o ujedinjenju ostrva, a Kipar je 2004. primljen u Evropsku uniju.

Kipar je podeljen posle 1974. godine, kada je Turska poslala vojsku posle pokušaja prisajedinjenje tog mediteranskog ostrva Grčkoj.

U invaziji je osvojeno 37 odsto teritorije ostrva, na čijem je delu 1983. godine jednostrano proglašena nezavisnost, koju je priznala jedino Turska, navodi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: