"Lobiranje može biti korisno"

Lobiranje nije zamena za institucionalno delovanje države, ali je korisno za Srbiju na putu evropskih integracija, rekla je ministarka za evropske integracije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.04.2015.

22:26

Default images
Foto: Beta, arhiva

Ministarka Jadranka Joksimović je na debati Društva lobista Srbije o evropskom putu u Privrednoj komori Beograda rekla da je potrebno da sistem prepozna lobiranje kao legitimnu praksu i da bi ta delatnost trebalo da bude regulisana ili zakonom ili nekom vrstom registra, kakvi postoje svuda u svetu.

Ministarka je rekla da u Srbiji postoje predrasude o lobiranju, koje se povezuju sa korupcijom i nelegalnim delovanjem, i naglasila da je zato potrebno promeniti percepciju javnosti o toj delatnosti.

Joksimović je naglasila da je Brisel postao centar lobiranja, jer je u tom administrativnom centru EU registrovano više od 20.000 lobista.

"Često govorimo o tome da su neke druge države ili naši susedi, bolje lobirali od nas, a onda o lobiranju govorimo kao o nečemu što je netransparentno. Kad se definišu ciljevi i prati njihova realizacija, lobiranje je transparentan proces koji smanjuje potencijalnu korupciju i može samo da olakša postizanje ciljeva", rekla je Joksimović.

Ministarki je na skupu uručena Plaketa za razvoj teorije i prakse transparentnog lobiranja i zastupanja Društva lobista.

Predsednik Društva lobista Nenad Vuković istakao je da bi zakonski regulisano lobiranje donelo veliku korist Srbiji, ukazujući da sve veći broj država u regionu širi svoj uticaj kroz lobiranje.

Članovima Društva lobista obratio se i predsednik Privredne komore Beograda Milovoje Miletić, koji je rekao da ta komora podržava važne sistemske zakone donete u proteklom periodu i da se zalaže da se reforme, posebno u javnom sektoru, sprovedu do kraja.

To bi, kako je naveo, pogoljšalo privredni ambijent u Srbiji i srpskoj privredi omogućilo veću prisutnost na evropskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: