Rasprava SNS i DS, pacijenti čekaju

Zbog postupka nabavke akceleratora za Instiute u Sremskoj Kamenici već nedeljama se vodi polemika između vladajuće DS i opozicione SNS.

Izvor: B92

Nedelja, 29.03.2015.

16:43

Default images

Postupak nabavke sproveli su kamenički instituti i Uprava za kapitalna ulganja Vojvodine

Naprednjaci tvrde da je favorizovan jedan ponuđač, te da ceo projekat Kamenica dva kasni zbog neodgovornosti pokrajinskih institutcija.S druge strane odgovaraju da je problem nastao zbog kašnjenja odgovora Komisije za zaštitu ponuđača i slažu se da interesi pacijenata ne smeju biti ugroženi.

Reč je o aparatima za zračenje u Institutu za onkologiju, koje lekari koriste skoro 11 godina i često se kvare.

Doktorka Bojana Bokorov, stručnjak za visokovoltažnu radioterapiju objašnjava koji aparati bi ovoj ustanovi najviše koristili, a od čije energije zavisi na kojoj dubini će zračiti.

"Dve fotonske energije, to je minimum. Jedna 15 da bude, druga šest, a elektronske su dobre za špovršinske stvari, one su obično inkorporirane u mašine koje imaju visoke fotonske energije", objasnila je doktorka.

Ovo je stručno objašnjenje o potrebi nabavke aparata za zračenje, za dva instituta u Sremskoj Kamenici. Tom temom poslednjih nedelja bave se političari i poslanici u pokrajinskom parlamentu. Na zahtev SNS, sazvana je i vanredna sednica, na kojoj se razgovaralo o odgovornosti pokrajinskih institucija za kašnjenje nabavke medicinske opreme i završetak projekta Kamenica dva.

"Izgradnja tih instituta je počela 2008. godine sa rokom završetka 2010. godine. Danas je 2015. godina, ni danas ti instituti, te zdravstvene ustanove nisu u funkciji i to je jedini pravi razlog što poacijenti nemaju adekvatnu zdravestvenu pomoć. Sve drugo je traženje razloga za neuspešnost tih projekata", kaže Đorđe Milićević iz SNS-a.

U Upravi za kapitalna ulaganja, koja je investitor nabavke aparata, podsećaju da je postupak prvi put zaustavljen u avgustu 2014., Napominju da se republička komisija za zaštitu ponuđača nije oglasila više od stotinu dana, iako je zakonski to morala da učini za mesec dana.

"Bilo kakva vrsta stava će nama pomoći da znamo kojim putem idemo. Ili ćemo nastaviti postupak ovako kako je započet, ili ćemo morati u novu, zakonom predviđenu proceduru. Ni jedno, ni drugo nam nije strano, ali će nam pomoći da naš posao uradimo kvalitetno", kaže Nebojša Malenković, direktor Uprave za kapitalna ulaganja APV.

Liste čekanja na zračenje u Institutu za onkologiju poslednjih godinu dana znatno su smanjene, kažu u toj ustanovi. na zračnu terapiju niko ne čeka duže od dva meseca, tvrde u Institutu. Ipak, tri nova aparata su neophodna. Bez njih neće moći da bude završen ni projekat Kamenica dva.

"Tražena je oprema koja će zadovoljiti lečenje naših pacijenata i to najmodernija oprema sa najmodernijim tehnikama zračenja, koji danas postoje u evropskim i svetskim razmerama", navodi dr Dejan Lučić, direktor Instituta za onkologiju.

Kamenica dva zamišljen je kao jedan od kapitalnih objekata u zdravstvu, u Vojvodini. Njena vrednost premašuje 32 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: