Zašto Srbija plaća 4,5 miliona €?

Srbija na ime presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz prethodne dve godine mora da isplati oko 4,5 miliona evra odštete.

Izvor: B92

Nedelja, 29.03.2015.

16:27

Default images

Samo u prošloj godini, propusti domaćeg pravnog sistema koštaju nas 2 miliona i 700 hiljada evra.

Zorica Jovanović čija je beba nastala u porodilištu u Ćupriji jedna je od onih kojima je, po oceni suda u Strazburu, pravda uskraćena. Evropski sud za ljudska prava je, zbog toga, u 2013. presudio da joj Srbija isplati 10 hiljada evra odštete, ali i da uspostavi unutrašnji mehanizam koji će omogućiti da drugi u istoj situaciji saznaju istinu.

Kao i u ovom slučaju, i u većini drugih, Srbija kasni u izvršenju presuda Evropskog suda.

Naime, Srbija je u prošloj godini na vreme isplatila odštetu za 15 slučajeva, kasnila je u odšteti u 27 slučajeva. U čak 93 slučaja nije dostavila potrebne dokaze da je presuda u potpunosti izvršena, a u 60 slučajeva Savet Evrope je konstatovao duže kašnjenje u ispunjavanju obaveza Srbije.

"Tokom prethodne godine sud je doneo 18 presuda protiv Republike Srbije. Od tih 18 presuda, u njih 16 je utvrdio povredu makar nekog člana Konvencije. Ako pogledamo te statistike detaljnije, videćemo da su se te povrede pre svega ticale neizvršenja presuda domaćih sudova ali je bilo i povreda nekih drugih prava, kao što je nesprovođenje adekvatne istrage, povreda na pravo slobodnog uživanja imovine", kaže Jovana Stopić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Suđenja u Srbiji prosečno traju 579 dana i njihova dužina više nije dominantan problem ljudi koji se za pravdu obraćaju sudu u Strazburu.

Međutim, Srbija je i dalje 6 po broju slučajeva zbog kojih se građani obraćaju Evropskom sudu za ljudska prava.

"To postavlja nekoliko pitanja, jedno od njih je odgovornost onih koji su do takve situacije doveli, kako politički tako i odgovornosti svakog konkretnog sudije koji je doveo do toga, da suđenje tako dugo traje i da građani srbije iz svog budžeta plaćaju odštetu ljudima čija su ljudska prava prekršena", kaže Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

U godišnjem izveštaju Saveta Evrope, Srbija je svrstana među zemlje koje sporo sprovode odluke suda zbog čega će izvršenje presuda u nekoliko predmeta biti pod pojačanim nadzorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: