Velika i Južna Morava u porastu

Vodostaj reka Velike i Južne Morave je u porastu, dok nivo vode većina ostalih reka miruje ili je u opadanju.

Izvor: B92

Nedelja, 29.03.2015.

09:35

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Najkritičnije je u Kuršumliji, gde je evakuisano pedesetak osoba iz romskog naselja kojima sada niko ne pomaže.

Zbog porasta nivoa Južne Morave u donjem toku, Vodoprivredni centar "Morava" proglasio je danas vandrednu odbranu od poplava na celom toku te reke, saznala je Agencija Beta od direktora VPC "Morava" u Nišu, Dragoljuba Miljojkovića.

Po rečima Miljojkovića, poplavni talas je rano popodne stigao do područja Doljevca i Aleksinca.

"Kod aleksinačkih sela Vitkovca i Gornjeg Ljubiša, Južna Morava se izlila i poplavila poljoprivredno zemljište na levoj obali. Doljevcu smo poslali oko 500 džakova sa peskom, a džakove smo iz preventivnih razloga poslali i Aleksincu", izjavio je Miljojković.

On je rekao da opada vodostaj Južne Morave u gornjem toku, kao i Toplice, Veternice i u Puste reke, ali je i dalje na snazi vanredna odbrana od poplava.

Miljojković očekuje da nivo svih reka na jugu Srbije nastavi da opada, jer se ne očkuje kiša.

Načelnik Štaba za vanredne situacije MUP za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić, izjavio je danas Tanjugu, da se stanje na rekama i potocima u tom delu Srbije stabilizuje, a da raste vodstaj Velike Morave.

"Vodostaj ili opada ili stagnira, osim na Velikoj Moravi, ali ona ne preti izlivanjem. Situacija je mnogo bolja nego juče, a već 10 sati ne pada ni kiša", rekao je Kušić.

On je dodao da se i rečica Osaonica u selu Bagrdan, koja se juče izlila i poplavila ulice, povukla se u korito.

"Nemamo ni jednu informaciju sa terena da je neko ugrožen i da mu treba pomoć", rekao je Kušić i istakao da su, bez obzira što se sitauacija stabilizije, na terenu svi članovi Štaba, Civilne zaštite i najodgovorniji ljudi lokalnih samouprava i javnih preduzeća.

"Na slivu Južne Morave su mogući izvesti problemi, od noćas če biti stagnacija i smirivanje situacije. U sledećih pet dana očekuje se nekoliko prolaznih kišnih epizoda koji neće uticati na značajnije poraste tokove vode, a komplikacije ne očekujemo ni od topljenja snega", rekao je za B92 Dejan Vladiković, hidrolog RHMZ.

Vodostaj Velike Morave, prema podacima Republičkog Hidrometereološkog zavoda Srbije je, kod Varvarina 232 centimetra 115 centimatara veći nego juče, kod Ćuprije 272 i vcehi je od jučerašnjeg 111 centimetara a kod Bagrdana (Jagodina) 426 a juče je bio 310 centimetar, a prognoza je da će biti "veći porast".

Iako vodostaj Morave raste celim njenim tokom, od sastavaka Južne i Zapadne Morave kod Varvarina do ušća u Dunav, "nema opasnosti od izlivanja".

Velika Morava je uglavnom opasana visokim nasipima, osim u mestima gde je predvidjeno izlivanje (odušak), ali je vodostaj sada ispod tog nivoa, rečeno je Tanjugu u "Srbijavodama" u Ćupriji.

Nivo vodostaja na rekama u pirotskom kraju naglo je porastao zbog obilnih padavina, ali za sada nema većih opasnosti od izlivanja prvenstveno Nišave, Jerme i Rasničke reke, rečeno je danas agenciji Beta u Opštinskom štabu za vanredne situacije u Pirotu.

Član Sstaba za vanredne situacije u Pirotu Sreten Savov rekao je agenciji Beta da su članovi Štaba stalno na terenu, obilaze kritične tačke gde bi moglo da dođe do izlivanja reka.

"Juče se reka Jerma delimično izlila kod manastira Sveta Bogorodica u Sukovu kraj Pirota i pretila je da dođe do konaka manastira. Reagovali smo odmah i bili spremni da angažujemo mehanizaciju oko bedema, ali se voda povukla negde oko 21 sat i više nije pretila da dođe do manastira", rekao je Savov.

On je dodao da je štab odlučio ipak da danas uz pomoć mehanizacije napravi bedem kod manastira da ne bi ovih dana došlo do izlivanja Jerme.

"Nišava se izlila iz svog korita i na keju u centru grada sa Pazarske strane poplavila deo zelenih površina od oko 300 metara pored korita u centru grada, ali nije bilo problema da se izlije preko šetalista na keju. Kanal Rogoz ne preti da se izlije i poplavi naselje Rogoz i poljoprivredno zemljište", rekao je Savov.

Prema njegovim rečima, intervenisali su na Kosturskoj reci, gde je na kratko došlo do izlivanja vode na starom putu za selo Gnjilan zbog radova koje na Koridoru 10 obavlja firma "Aktor", ali je "Aktor" oslobodio korito ove reke tako da više nema problema.

"Danas smo na terenu i pratimo situaciju, spremni da reagujemo", istakao je Savov.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je ranije danas da je zbog obilnih kiša i većeg vodostaja na nekim rekama evakusano 15 osoba.

Među evakuisanima je i šestoro dece iz mačvanskih sela Gornja i Donja Vranjska koja je obišao.

Prema njegovim rečima, voda se iz Mačvanskog kraja polako povlači, ali evakuisani građani još dva dana sigurno neće moći da se vrate u svoje domove.

Marić je za RTS rekao da se situacija polako smiruje, ali da do 30. marta postoji potencijalna opasnost od poplava i ekipe će do tada biti na terenu.

Situacija na području Ljiga danas je stabilnija pošto se reka Kačer tokom noći povukla u svoje korito, izjavio je jutros Tanjugu načelnik opštinske uprave Stevo Vranešević.

Zbog izlivanja te reke, bila je odsečena mesna zajednica Kozelj.

"Međutim, Kačer se u roku noći u potpunosti povukao u svoje korito, a vodostaj reke Ljug je opao za oko jedan metar tako da nema opasnosti od plavljenja", rekao je Vranešević.

On je dodao da je put Dudovica-Lacković prohodan, iako na njemu ima oko 10 centimentara vode. Prema njegovim rečima, saobraćaj funkcioniše, budući da je kiša prestala i ne očekuju se veći problemi.

Vodostaj Ibra od jutros nije u porastu, dok je talas Zapadne Morave koji danas prolazi kroz Kraljevo povećao nivo reke za nekih pet centimetara, potvrdio je Tanjugu, Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

"Reke drugog reda, koje su pretile da naprave velike probleme domaćinstvima, kao što su Musina i Lađevačka reka, Ribnica i ostale rečice i potoci su u opadanju. Bunari za vodosnabdevanje Kraljevčana pored Ibra, nisu ugroženi, jer Ibar od danas stagnira. Jedino je Morava u manjem porastu, pa je zbog izlivanja zatvoren put Kraljevo – Oplanići, a u par domaćisntva je voda ušla u dvorišta", rekao je Kočović.

Situacija u ulicama u kraljevačkom naselju Ribnica, koje su potopljene zbog izlivanja atmosferske kanalizacije danas se popravlja ali, kako kaže Kočović, ima dvorišta i podruma koji su pod vodom i ona će morati da se ispumpa.

Splavovi na Ibru su i dalje odlukom komunalne inspekcije zatvoreni za goste, zbog visokog vodostaja Ibra koji bi ih mogao ugroziti.

Voda iz tri kuršumlijske reke koje su se juče naglo izlile, povukla se u korita tokom noći.

Nekoliko kuća je i dalje poplavljno, dok je šteta na usevima velika, kazao je Agenciji Beta predsednik Opštine, Radoljub Vidić.

Voda iz reka Toplice, Kosanice i Banjske juče je naglo poplavila useve i pojedine pomoćne objekti seoskih domaćinstava, a bilo je ugroženo i nekoliko kuća.

Uz pomoć teških mašina Direkcije za izgradnju i komunalnog preduzeća, sprečeno je širenje poplave. Prošle noći, zaposleni u Direkciji za izgradnju su džakovima peska odbranili nekoliko kuća niz Toplicu prema Prokuplju.

"Za sada nema opasnosti od većeg izlivanja reka. Najogre je prošlo noćas i juče, voda se jutros povukla u korita. Sve kritične tačke smo pokrili i zaštitili od većih izlivanja. Nismo mogli da odbranimo široka polja, gde je rečno korito plitko, pa se voda izlivala po usevima" - kazao je Vidić.

Zaposleni u javnim preduzećima i dalje će biti u pripravnosti jer predstoji topljenje snega na Kopaoniku i Radan planini.

Prošlogodišnja poplava, a zimus i topljenje snega, naneli su veliku štetu putevima, mostovima, i u Kuršumliji, i u okolnim selima. Zato opštini predstoji velika obnova infrastrukture, ali ona, bez pomoći države, to neće moći sama - rekao je Vidić.

Podsetimo, juče je u Pčinjskom, Topličkom i Jablaničkom okruga proglašena vanredna odbrana od poplava zbog značajnog porasta nivoa Južne Morave, Toplice i Veternice. Direktor Vodoprivrednog centra Morava Dragoljub Miljojković izjavio je za da nivo vode raste, ali da stanje nije dramatično.

Zapadna Morava i Moravica kojer su juče poplavile nekoliko stotina hektara poljoprivrednog zemljišta u opštini Požega danas su se povukle oko 30 centimetara i ukoliko ne bude većeg dotoka vodostaja iz ivanjičkog kraja, situacija će u toku dana biti normalizovana, izjavio je Tanjugu načelnik Štaba za vanredne situacije te opštine Dragan Bojić.

Meštani Gorobilja i danas će se pijaćom vodom snabdevati iz cisterne, a sutra će Zavod za javno zdravlje Užice izvršiti uzorkovanje bunarske vode u ovom selu, rekao je Bojić Tanjugu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: