"Politika ne utiče na presude"

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević rekao je da u donošenju presuda politički uticaj nema veliku ulogu.

Izvor: B92

Subota, 28.03.2015.

20:25

Default images

On je gostujući u vestima B92 rekao da javnost treba da bude informisana i na stručan način, kao i da ne treba svaljivati krivicu na sud.

“Mora da se zna činjenično stanje, ima mnogo predmeta u kojima je ispušten jedan element dela u prvostepenoj presudi, u ponovljenom postupku tog dela nema i na osnovu toga se donosi odgovarajuća presuda”, naveo je Milojević.

Prema njegovim rečima, svaki predmet je pod opaskom javnosti, da svako nekoga poznaje i da je posebno pitanje šta se podrazumeva pod “pritiskom”.

Takođe, naveo je da su razrešenja petoro sudija došla kao posledica subjektivnih propusta.

“Podneo sam dosta prijava za neblagovremenu izradu odluka, pojedinim sudijama je trebalo više stotina dana za tako nešto. Takođe podnošene su prijave za neopravdano nezakazivanje predmeta, gde sudija ima predmet, drži kod sebe, a nije ga zakazao po tri godine”, objasnio je Milojević.

Na konstataciju novinarke B92 da je najstariji nerešeni spor u procesu 36 godina, Milojević je rekao da za to nema opravdanja.

“To nije ozbiljno, već drastično vreme. To je neprihvatljivo i nema reči objašnjenja. Taj predmet je nekoliko puta presuđivan pa ukidan, ali nema odbrane, postoji prost podatak da je predmet star 36 godina. Određen je rok do 30. oktobra da se svi zastareli predmeti reše, videćemo se tada pa ćemo pričati”, naveo je Milojević.

Pred sudovima je nerešeno gotovo tri miliona predmeta.

“Ta brojka zvuči stravično, od toga ne beži nijedan sud, ali treba imati u vidu da je oko 1.800.000 predmeta u procesu izvršenja, odnosno da je manje od milion pravi broj sudskih predmeta. Početkom 2014. godine je nastala nova mreža sudova, imali smo i odluku AKS da ne učestvuju u radu, to je doprinelo odlaganju, pa su sudovi efektivno radili šest meseci. Time sam zadovoljan jer su rezultati mogli da budu i gori”, zaključio je Milojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: