U tri okruga vanredno zbog poplava

U Pčinjskom, Topličkom i Jablaničkom okruga proglašena je vanredna odbrana od poplava zbog značajnog porasta nivoa Južne Morave, Toplice i Veternice.

Izvor: Beta

Subota, 28.03.2015.

18:16

Default images

Direktor Vodoprivrednog centra Morava Dragoljub Miljojković izjavio je za da nivo vode raste, ali da stanje nije dramatično.

"Procenjujemo da te reke neće ugroziti stambene objekte i ljudske živote. Na pojedinim mestima one su se izlile na uobičajenim mestima iz korita, ali su poplavljene uglavnom manje površine", rekao je Miljojković i dodao da nadležni preduzimaju mere da ne dođe do većih izlivanja.

On je naveo da su mnoga područja sačuvana jer se proteklih meseci radilo na uređenju korita i obala.

Miljojković je rekao da Nišava ne može da se izlije.

Javno preduzeće Putevi Srbije saopštilo je da je zbog odrona i izlivanja vodenih tokova, obustavljen saobraćaj na više deonica u zemlji.

Kako se navodi, saobraćaj se zbog odrona odvija jednom trakom na putu Topola - Rudnik, a blokiran je na putu Ljubovija - Osečina, u mestu Pecka.

Dodaje se da je na deonici puta Nanomir-Mionica, u mestu Donja Toplica, saobraćaj u prekidu zbog oštećenja mosta i vode na putu.

"Na državnom putu I B reda broj 28, deonica Mali Zvornik-Ljubovija- Rogačica, u mestu Velika Reka, saobraćaj je u prekidu zbog izlivanja reke. Alternativni pravac je Mali Zvornik-Loznica-Osečina -Ljubovija", piše u saopštenju.

Izlile se reke Jadar i Ljig

Usled obilnih padavina koje su pogodile Kolubarski okrug u poslednja 24 časa, došlo je do izlivanja reke Jadar u opštini Osečina i reke Ljig u istoimenoj opštini, potvrđeno je u tim opštinskim upravama.

U istom periodu, u Valjevu je palo preko 30 litara kiše po kvadratnom metru, zbog čega je porastao vodostaj Kolubare i njenih pritoka, dok je u drugim opštinama Kolubarskog okruga palo i do 40 litara po kvadratnom metru.

Jadar se izlio na nekoliko mesta, a najviše u ataru sela Dragijevica, gde je poplavljena jedna kamenorezačka radnja.

Ta reka izlila se i u Babićima, u selu Osečini, kao i na izlazu iz varoši Osečina ka Loznici, te u delu sela Komirić, gde ugrožava magistralni put Valjevo-Loznica.

Na nekoliko mesta bilo je kritično i u okolini varošice Pecka u Podgorini, zbog nadošle istoimene reke.

Prema podacima Opštinske uprave, reka Ljig je prekinula saobraćaj na putnom pravcu Latković-Dudovica, gde su u selima Latković i Jajčić poplavljeni usevi i bašte.

Graditelji autoputa Beograd-Požega iz azerbejdžanske kompanije "Azvirt" intervenisali su na nekoliko mesta u selima Lalinci i Banjani i sprečili da "odseče od sveta" pojedine kuće.

Od padavina strahuju meštani nekoliko sela, posebno u Brančiću, zbog klizišta koja su se pokrenula, pa je u Ljiškoj opštini vanredna situacija ranije proglašena u 17 od 26 mesnih zajednica.

Na području Lajkovca i okolnih sela najkritičnije je u delu gde se reka Ljig uliva u Kolubaru, dok su druge kritične tačke za sada bezbedne, posle nedavne akcije pročišćavanja bujičnih potoka i "uskih grla" na manjim vodotocima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: