NS: Protest radnika Informatike

Radnici novosadske Informatike protestovali su ispred gradske kuće i parlamenta, zbog otkaza koje su dobili u tom preduzeću.

Izvor: B92

Petak, 27.03.2015.

20:12

Default images

Zbog otkaza u Informatici čak je došlo i do verbalnog sukoba između zamenika gradonačelnika Borka Ilića i lidera Treće Srbije Miroslava Parovića.

19 radnika novosadske Informatike, koji su prošle nedelje dobili otkaze u tom preduzeću, u proglasu su naveli da su otkaze dobili bez, kako kažu, ikakvog razloga i zbog toga što nisu hteli da se učlane u Treću Srbiju, koja rukovodi Informatikom.

Protest je najpre počeo ispred gradske kuće, a potom su se preselili ispred gradskog parlamenta, gde je u toku bila sednica.

"Za ubuduće najavljujemo svakog petka, do nekog rešenja kavo god da bude. Verovatno će ovo doživeti neki sudski epilog", kaže Zoran Antešević iz Sindikat Informatike

Sindikat Čistoće podržao je kolege iz Informatike, ali su svoju dalju podršku uslovili nepolitizovanjem protest.

"Da, sindikat Čistoće podržava protest radnika Informratike, smatramo da su neopravdano otušteni. Ono što danas ne pdoržavamo je pojavljivanje pojedinih odbornika, odnosno političara na ovom skupu i smatramo da je ovaj skup ispolitizovan u tom smislu, i ukoliko se to nastavi narednih dana, sindikat Čistoće se neće pojaviti ovde", rekao je Boban Petković iz Samostalnog sindikata JKP Čistoća.

Antešević kaže da skup nije ispolitizovan.

"Skup sigurno nije ispolitizovan, ja ne znam ko su odbornici iz Skupštine grada koji su došli da daju podršku. Znači, svi dobronamerni građani su ovde dobrodošli", tvrdi Antešević.

Da pojedine političke opcije zloupotrebljavaju ovaj protest ocenio je i gradonačelnik Novog Sada, što je okarakterisao kao opasno.

On je, neposredno pre sednice, novinarima rekao da je razagovarao je sa bivšim radnicima Informatike i rekao da ne podržava način na koji su dobili otkaze.

Vučević kaže da bi najpre trebalo sačekati mišljenje inspekcije rada u vezi sa ovim slučajem.

Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu pozvao je danas sindikate koji protestuju povodom otpuštanja 19 radnika Javnog preduzeća "Informatika" da se ograde od bilo čega što može da podseti na politizaciju tog slučaja.

Kako je navedeno u saopštenju novosadskog odbora SNS, funkcioneri Demokratske stranke (DS) koji su vidjeni danas na protestu "potvrdjuju tvrdnju da opozicija preko sindikata želi da se obračunava sa SNS i gradonačelnikom (Milošem) Vučevićem".

Treća Srbija saopštila je danas da opozicione stranke, poput Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, politizuju racionalizaciju broja zaposlenih u JKP "Informatika" u Novom Sadu.

Demokratska stranka saopštila je da s gnušanjem odbacuje sve tvrdnje Srpske napredne stranke u vezi s današnjim protestom zaposlenih u gradskim preduzećima u Novom Sadu, organizovanim povodom nezakonitog otpuštanja 19 radnika Javnog komunalnog preduzeća „Informatika“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: