Dačić: EU perspektiva ključna

Evropska perspektiva suštinski je doprinela unapređenju regionalne saradnje i odnosa na zapadnom Balkanu, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Izvor: B92

Petak, 27.03.2015.

18:59

Default images

On je u Splitu na Trećem samitu EU-JIE rekao i da je evropska perspektivae bila ključni faktor koji je doprineo uspehu dijaloga Beograda i Prištine.

"Evropska perspektiva bila je ključni faktor koji je doprineo uspehu dijaloga Beograda i Prištine. Uspešnost ovog dijaloga još je jedna potvrda da politika proširenja i dalje predstavlja snažnu motivacionu snagu na zapadnom Balkanu", rekao je Dačić.

On je upozorio da bi ozbiljniji zastoj u proširenju EU na zapadni Balkan proizveo višestruko negativne posledice po ekonomski razvoj, a samim tim i po političku stabilnost u regionu, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je naglasio da je prvi strateški spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u EU i da tradicionalne političke, ekonomske i kulturne veze sa Rusijom nikako ne dovode u pitanje naše spoljno-političke prioritete.

On je istakao da Srbija intenzivno radi na tome da se jedan broj pregovaračkih poglavlja otvori u toku ove godine i izrazio očekivanje da će Savet ministara u najskorije vreme doneti odluku o otvaranju prvih poglavlja.

"Proces skrininga uspešno je priveden kraju, tako da je sada vreme za kvalitativno novu fazu u našim pregovorima o članstvu", rekao je Dačić.

Srbija se, kako je naveo, kontinuirano zalaže i za intenziviranje svih oblika regionalne saradnje, koji bi doprineli stabilnosti regiona i njegovoj evropskoj integraciji i međunarodnoj afirmaciji.

"Agilno radimo i na jačem povezivanju regiona, na ekonomskom, transportnom, energetskom i infrastrukturnom planu, što će nas bolje povezati i sa EU, ali i stvoriti nove, povoljnije uslove za kretanje ljudi i roba i povećati našu konkurentnost na poslovnom planu", zaključio je on.

Na konferenciji u Splitu, pored šefa srpske diplomatije, učestvovali su ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić, ministar spoljnih poslova Crne Gore i Albanije, Igor Lukšić i Ditmir Bušati, kao i državni sekretar ministarstva spoljnih poslova Rumunije Đorđe Čamba, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: