Estonija: Vode vladajući reformisti

U Estoniji su održani izbori, a prema prvim nepotpunim rezultatima, u skupštini je predstavnike obezbedilo šest stranaka i vodi vladajuća Partija reformi.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.03.2015.

22:00

Default images

Estonska nacionalna RTV - ERR, navodi da su, osim glasova datih eletronski, izbrojani glasovi sa 411 od 547 biračkih mesta i da vode desni reformisti premijera Tavija Roivasa (35), za koje je glasalo 30,6 odsto birača, što bi predstavljalo 34 mesta u parlamentu sa 101 poslanikom.

Na drugom mestu je opoziciona Centristička partija, koju podržava ruskojezično stanovništvo u toj najsevernijoj baltičkoj zemlji od oko 1,3 miliona stanovnika, u kojoj je približno četvrtina stanovništva etničkih Rusa.

Ta stranka osvojila je po preliminarnim rezultatima 18 odsto glasova i 18 mesta.

U parlament bi trebalo da udju i koalicioni partner reformista, Socijaldemokratska partija, koja za sada ima 16,5 odsto, Savez Otadžbina-Republika sa 15 odsto, Slobodna partija 9,6 i konzervativci sa 8,5 odsto glasova, navodi estonska TV.

Reformirsti su i u glasanju putem interneta od 18. do 25. februara ostvarili najbolji rezultat, sa podrškom 37,5 odsto birača.

Izlaznost na izborima u Estoniji bila je 63,7 odsto.

Za 101 mesto u jednodomnoj skupštini 13. saziva pretendovala su 872 kandidata, a na izborima je moglo da glasa oko 900.000 punoletnih gradjana.

Prava glasa lišeno je 87.800 gradjana sa "sivim pasošima" - 6,5 odsto žitelja Estonije, uglavnom predstavnika ruskojezičnog stanovništva, koje nema državljanstvo i živi u Estoniji sa stalnom dozvolom boravka.

Ti stanovnici mogu da učestvuju u izborima za lokalne organe vlasti.

Rojters je preneo da su druge velike partije najavile da neće saradjivati sa Centrističkom partijom, koja je 2004. potpisala sporazum o saradnji sa Jedinstvenom Rusijom, a imaju većinu u skupštini Talina sa gradonačelnikom Edgarom Savisarom.

"Saradnja posle izbora sa estonskom Centrističkom partijom bila bi vrlo teška za bilo koju od drugih partija", rekao je estonski premijer iz Partije reformi Tavi Roivas britanskoj agenciji pre glasanja.

Centristi su se u kampanji zalagali za podizanje minimalnih plata sa 390 evra na 1.000 evra mesečno, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: