Peru: Optužen za ubistvo novinara

Vojni general u penziji i bivši ministar unutrašnjih poslova Perua Danijel Uresti, mogući predsednički kandidat, optužen je za ubistvo novinara.

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2015.

21:53

Default images

On je optužen za ubistvo novinara tokom sukoba u zemlji pre 26 godina, saopštio je tužilac Luis Landa.

Landa je u intervjuima za tri lista izjavio da će tražiti da Uresti bude osuđen na 25 godina zatvora na osnovu dokaza da je u to vreme, kao šef lokalne vojne obaveštajne službe, odgovoran za ubistvo novinara Uga Bustiosa.

Bustios je bio dopisnik nacionalnog magazina Karetas, a ubijen je dok je istraživao kršenja ljudskih prava u novembru 1988. godine, u vreme kada je vlada pokušavala da uguši pobunu maoističkih levičara, poznatih pod imenom "Sjajni put".

Uresti (58) je na Tviteru objavio da je nevin, a za optužbe je rekao da su politički motivisane, prenela je agencija AP.

I predsednik Perua Olanta Umala je rekao da je moguće da je optužnica politička, ukazujući da je podignuta baš u vreme kada se Uresti priključio vladajućoj Nacionalističkoj partiji.

Mnogi su Urestija, jednog od najpopularnijih ministara, videli kao mogućeg kandidata na predsedničkim izborima 2016. godine.

Dva oficira su već osuđena za ubistvo Bustiosa na 15 godina zatvora. Jedan od osuđenih oficira, Amador Vidal, ranije optužio Urestija za umešanost u to ubistvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: