ID oslobodila 19 hrišćana

Islamska država oslobodila je 19 hrišćana iz grupe od više od 220 osoba koje su prošle nedelje, tokom trodnevne ofanzive, oteli iz sela na severoistoku Sirije.

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2015.

21:04

Default images

Zvaničnik Demokratske organizacije Asiraca Bašir Saedi rekao je da su tri žene i 16 muškaraca bezbedno stigli u crkvu u Hasaku, gradu u blizini kojeg su napadnuta sela.

Saedi je kazao da su oni putovali autobusom od Šadadeha, grada pod kontrolom Islamske države, do Hasaka, prenela je agencija AP.

Vest o oslobađanju 19 hrišćana potvrdila je i Mreža za ljudska prava Asiraca, sa sedištem u Švedskoj, koja je na Fejsbuku postavila fotografije iz Hasaka na kojima se vidi kako ljudi pozdravljaju oslobođene.

Prema navodima te organizacije, oni su oslobođeni odlukom šerijatskog suda jer su dali neodređenu sumu novca, kao porez koji se naplaćuje nemuslimanima.

Sudbina više od 200 preostalih otetih hrišćana nije poznata, a veruje se da je većina njih u Šadadehu, 50 kilometara južno od Hasake.

Otmica je izvršena kada su džihadisti od kurdskih snaga preuzeli kontrolu nad 10 sela koje naseljava hrišćanska manjina u blizini grada Hasaka.

U Siriji je živelo oko 30.000 Asiraca pre izbijanja građanskog rata 2011. godine. Tada je procenjeno da u Siriji živi oko 1,2 miliona hrišćana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: