"Na Zapadu Putin prvi osumnjičeni"

Ubistvo ruskog opozicionara Borisa Njemcova žestoko je potreslo političku scenu u toj zemlji.

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2015.

19:53

Default images
Foto: Beta/AP

Dok zapadna štampa za atentat optužuje Putinovu vlast, iz Kremlja to negiraju, objašnjavajući da je upravo predsednik Rusije poslednja osoba kojoj bi odgovaralo da jedan opozicioni političar bude ubijen.

Krv na ulicama Moskve, po ko zna koji put u turbulentnoj istoriji Rusije.

Nekadasnji vice premijer Boris Njemcov je samo jedan u nizu političkih aktivista koji su stradali u poslednjih desetak godina.

April 2003. -opozicioni političar Sergej Jušenkov ubijen ispred zgrade u kojoj je živeo u Moskvi.

Jun 2004. borac za ljudska prava Nikolaj Girenko ubijen u Petrovgradu.

Septembar 2006. prvi zamenik guvernera Centralne banke Rusije Andrej Kozlov likvidiran u centru Moskve.

Oktobar 2006. novinarka Ana Politkovskaja ubijena ispred svog stana u Moskvi.

Januar 2009. aktivista za ljudska prava Stanslav Markelov ubijen iz pištolja sa prigušivačem posle konferencije za novinare.

Jul 2013. novinar Ahmednabi Ahmednabijev posle dugotrajnih pretnji ubijen u provincijskom gradu Makačkali.

Ruske vlasti kažu da će biti učinjeno sve kako bi organizatori i izvršioci ubistva bili kažnjeni.

To ipak ne uliva previše poverenja Mihailu Kasjanovu, bivsem ruskom premijeru i šefu Njemcova iz devedesetih godina.

"Živimo u okruženju gde je društvo u potpunosti podeljeno na one koji podržavaju aktuelni režim i na one koji su opozicija. Svakog dana vidimo i osećamo sve više i više ekstremnih poteza protiv liberalnih demokrata, protiv nas", kaže Kasjanov.

Nekadašnji srpski diplomata iz ambasade u Moskvi Srećko Đukić navodi da nema sumnje da je na Zapadu Putin prvi osumnjičeni za organizaciju ubistva.

"Njegovo ubistvo biće još jedan minus na konto Rusije, na konto Putina koje će mu Zapad pripisivati pored svih onih drugih silnih ubistava koja nisu rasvetljena". kaže Đukić.

Đukić objašnjava da je Njemcov devedesetih godina pročlog veka u jednom trenutku važio čak i za mogućeg naslednika Jeljcina i da je mnogo učinio za spas energetskog sektora Rusije i za dizanje na noge Gasproma.

Ipak, poslednjih godina je njegova politička snaga bila veoma mala.

"Nisam siguran da će biti nekog velikog ujedinjenja u toj maloj vanparlamentarnoj opoziciji zato što je ona malobrojna i racepkana. Ja ne vidim tu ličnost koja moze da ponudi nešto novo Rusiji", ocenjuje Đukić.

Ako imaš podršku od 86 odsto, kao sto ima Putin zašto bi ubio nekog kao što je Njemcov, jedan je od stavova pristalica ruskog lidera, dok kritičari Putina, s druge strane, ističu da je atmosfera prema onima koji drugacije misle danas takva u ruskom društvu da ubistvo postaje normalna stvar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: