"Vlast i NVO - nema nevinih"

Bilo bi dobro da vlast bude otvorenija prema kritičarima koji dolaze iz nevladinog sektora, istakao je politički analitičar Đorđe Vukadinovič.

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2015.

13:46

Default images
Foto: Tanjug

Pored toga, kako je istakao, isto tako bi bilo bolje da nevladin sektor zaista više nastupa kao nevladin sektor, a ne kao sektor stranih vlada.

"Za razliku od odnosa prema nezavisnim telima, gde mislim da je ipak krivica ili odgovornost više na strani države, odnosno aktuelne vlasti, kada je reč o odnosu vlasti i nevladinih organizacija, mislim da tu nema nevinih", ocenjuje Vukadinović.

Prema njegovim rečima, u poslednjih nekoliko godina u Srbiji odnos vlasti prema nevladinim organizacijama nije načelan, već od slučaja do slučaja, odnosno definisan time da li su one "kooperativne" ili kritikuju vlast.

Kad je reč o nezavisnim telima, Vukadinović navodi da vlast treba ozbiljno da shvati njihovu ulogu, a ne da ih posmatra kao ukras ili potencijalnu smetnju.

"Vlast je sklona da tretira ta tela kao neki svoj privezak, koji može da se toleriše u onoj meri u kojoj ih ona ne ugrožavaju, ne zadiru u njene interese i u njene poteze", ocenio je.

On je rekao da vlast nije sklona da ozbiljno shvati postojanje i stvarnu nezavisnost tih tela, ali dodaje da i neki pojedinci nisu do kraja rašcistili sa tim šta je njihova uloga kao nezavisnih tela:

"Tu se ponekad brkaju lončići, i tu se često ulazi u politički teren, a nekad i na teren sujeta i animoziteta, što dodatno truje atmosferu i loše deluje i na jedne i na druge".

Prema njegovim rečima, vlast vlast prosto treba da pusti da nezavisna tela funkcionisu, a ne da svaku kritiku na svoj račun automatski proglašavaju za izdaju ili za neprijateljstvo, pri čemu, "svako može da pogreši, novinar može da pogreši, analitičar može da pogreši, vlast može da pogreši, može i to nezavisno telo da pogreši", naveo je Vukadinović.

Ako se odreknu tapije na nepogrešivost, i ako se ne polazi odmah od neke teorije zavere, kako je moj neprijatelj onaj koji je rekao neku lošu reč na moj račun, stvar će funkcionisati, uhodaće se vremenom, objašnjava Vukadinović.

On smatra da je ono čemu je bio izvrgnut zaštitnik građana poslednjih meseci ličilo na neku vrstu linča i podseća da i ombudsman može da pogresis ili da bude u pravu.

Ne možete se, kaže, samo na osnovu neke konkretne zamerke po određenom pitanju automatski i ta osoba, a i institucija proglasiti za neprijateljske.

To nije dobra prakasa za demokratiju, ocenjuje Vukadinović.

On ističe da se prostor slobode medija smanjuje zbog mnogih faktora, od ekonomskih do političkih.

Prema njegovim rečima, potencijalno mnogo pogubniji uticaj na kvalitet informisanja i slobodu izražavanjavanja u Srbiji imaće privatizacija medija.

"Stanje koje već nije dobro biće, tvrdim, još dodatno pogoršano kada ili ukoliko ovaj zakon o obaveznoj prodaji i privatizaciji svih medija bude do kraja primenjen", kaže Vukadinović i navodi da će to svakako biti na štetu slobode medija i kritičke javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: