"Nasilje sprečilo napad Al Kaide"

Bivši šef britanske Tajne obaveštaje službe Džon Sojers izjavio je da upotreba nasilja nad osumnjičenim teroristima može dovesti do “korisnih informacija“.

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2015.

10:49

Default images
Foto: Beta, AP (arhiva)

On je rekao da je upravo tortura nad teroristima Al Kaide, uspela da osujeti moguće bombardovanje na britanskom tlu 2010. godine.

U svom prvom intervjuu od kada je odstupio sa mesta šefa MI6, Sojers je rekao da Obaveštajna služba nasilje stavlja na stranu “jer je to nemoralno, a ne zato što ne daje efekte“.

Kako navode drugi zvaničnici, narod u Velikoj Britaniji je nezadovoljan time što je Obaveštajna služba neiskrena o načinu na koji radi, ali da ne bi imali takvo mišnjenje kada bi znali “kakav scenario bi mogao da bude da je Britanija bombardovana“.

Organizacija za ljudska prava Kejdž smatra da je tortura koju su koristila MI5 i MI6 odigrali ključnu ulogu u radikalizaciji postupaka mladih britanskih muslimana, kao što je Majkl Adebolaho, koji je ubio vojnika 2013. godine.

U intervjuu za BBC, Sojers je naveo da je prebacivanje krivice na Službe za neke terorističke akte “prividno“.

“Totrura se koristi hiljadama godina kako bi se došlo do korisnih informacija“, naveo je Sojers.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: