Građevinske dozvole za 28 dana

Svi gradovi i opštine u Srbiji od danas će morati da izdaju dozvole najviše za 28 dana, kako to predviđa novi Zakon o planiranju i izgradnji.

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2015.

09:34

Default images

Lokalnim samoupravama istekao je rok koji im je Ministarstvo gradjevinarstva dalo za uvođenje objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola i moraće, u skladu sa novim Zakonom o planiranju i izgradnji, da izdaju dozvole za 28 dana, rečeno je Tanjugu u ministarstvu.

Taj zakon je donet u decembru, kada je i stupio na snagu, a svih 28 podzakonskih akata koji su neophodni za njegovu punu primenu usvojeni su, kao što je bilo i predviđeno, do 18. februara.

Ministarstvo je, ipak, dalo rok svim lokalnim samoupravama u Srbiji da se pripreme i do 1. marta uvedu objedinjenu proceduru izdavanja dozvola.

Ta procedura podrazumeva jednošalterski sistem i to da privrednici i građani ne moraju više da idu od šaltera do šaltera kako bi prikupljali raznu dokumentaciju, već će to za njih raditi državna uprava po službenoj dužnosti.

"Sva podzakonska akta su potpisana i gradovi i opštine će od danas krenuti u punu primenu zakona i tako napraviti mnogo bolji ambijent za investitore", poručila je ranije Mihajlović.

Ona je kazala da lokalne samouprave više nemaju opravdanja za nesprovođenje zakona koji je usvojen još u decembru prošle godine, kao i da će biti sankcionisani oni koji ga ne budu sprovodili.

Građani i investitori će se od sada na šalterima pojavljivati svega nekoliko puta - da dobiju podatke, podnesu dokumentaciju i traže lokacijske uslove i na kraju da dobiju dozvolu.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je donelo svih 28 podzakonskih akata - 26 pravilnika i dve uredbe i najavilo je pomoć lokalnim samoupravama u sprovođenju zakona.

Ministarstvo je najavilo da će do kraja ove godine biti uvedena i elektronska građevinska dozvola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: