Bajden i Porošenko o Ukrajini

Američki potpredsednik Džo Bajden pozdravio je planove ukrajinske vlade da iduće nedelje usvoji zakone namenjene stabilizovanju privrede zemlje.

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2015.

09:09

Default images
Foto: Beta, AP (arhiva)

Bajden je ovu podršku izrazio sinoć u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, saopštila je Bela kuća.

Ukrajinski parlament treba iduće nedelje da glasa o merama koje su usvojene zajedno s Međunarodnim monetarnim fondom. Te mere treba da stabilizuju ukrajinsku privredu i ubrzaju isplaćivanje međunarodne pomoći.

Bajden i Porošenko su takođe razgovarali o situaciji u istočnoj Ukrajini, gde je na snazi prekid vatre između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske.

Porošenko je obavestio Bajdena da separatisti koje podržava Rusija nastavljaju granatiranje oblasti blizu Donjecka i Marijupolja kršeći mirovni sporazum potpisan u Minsku 15. februara.

Porošenko je takođe rekao da su ukrajinske snage imale nove gubitke.

Porošenko i Bajden su razgovarali i o tome da predstavnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) nisu u stanju da sprovedu provere povlačenje ruskog teškog naoružanja sa linije fronta, navodi se u saopštenju.

Kijev i Zapad redovno optužuju Rusiju da naoružava separatiste na istoku Ukrajine i da šalje svoje vojnike tamo, što Moskva demantuje navodeći da se ne meša u taj sukob.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: