Automobili bombe ubili 27 ljudi

U današnjim eksplozijama automobila bombi na pijaci i šiitskim kontrolnim punktovima severno od iračkog glavnog grada Bagdada ubijeno je 27 ljudi.

Izvor: Beta

Subota, 28.02.2015.

12:24

Default images

Prve bombe eksplodirale su danas blizu pijace u gradu Balad Ruzu, 70 kilometara severoistočno od Bagdada, kada je ubijeno 11 ljudi, a 50 povređeno, prema policijskim i bolničkim izvorima.

Kasnije je bombaš samoubica napao šiitski kontrolni punkt kod grada Samare, a u napadu je ubijeno osam šiitskih boraca, a 15 je ranjeno, navele su vlasti.

Posle napada oko Samare, 95 kilometara severno od Bagdada, usledili su okršaji između iračkih bezbednosnih snaga i ekstremista Islamske države.

Samara i okolne oblasti su pod stalnim napadima ekstremista Islamske države koja drži oko jednu trećinu teritorije Iraka i susedne Sirije, i gde je proglasila kalifat.

Drugi bombaš samoubica napao je drugi kontrolni punkt siitskih milicija južno od Samare kada je ubijeno osam boraca, a 16 povređeno naveli su zvaničnici.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad mada se u Iraku skoro svakodnevno događaju napadi za koje odgovornost često preuzima ekstremistička grupa Islamska država.

U Bagdadu je irački premijer Hajder Al-Abadi obećao da će pronaći i kazniti osobe koje su uništile drevne objekte u severnom iračkom gradu Mosulu.

Islamska država u četvrtak je objavila video snimak koji navodno prikazuje uništavanje drevnih predmeta.

Na petominutnom video snimku vidi se grupa ljudi s bradama koji maljevima i bušilicama u muzeju u Mosulu uništavaju velike kipove. Video zatim prikazuje i muškarca u crnoj odeći kako na obližnjem arheološkom nalazištu uništava kip krilatog bika - asirskog zaštitnog božanstva, iz 7. veka pre nove ere.

Taj vandalizam izazvao je opšte osude u svetu, uključujući od Uneska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: