"Ubistvo Nemcova je provokacija"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ubistvo opozicionera Borisa Nemcova predstavlja "provokaciju", ali da ono neće uticati na reputaciju Putina.

Izvor: Beta

Subota, 28.02.2015.

09:34

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Peskov je radiju Komersant rekao da je Putin odmah obavešten o ubistvu Nemcova, ali da nije uzeo istragu pod svoju ličnu kontrolu, već da je poručio istražnim organima da osnuju istražnu grupu.

Naveo je, takođe, da je Putin izrazio saučešće porodici.

Po njegovim rečima "to čudovišno ubistvo ima sve priznake naručenog, i veoma liči na veliku provokaciju" pošto je bio u opoziciji koja je pripremala akciju protesta u nedelju.

Na pitanje o mogućim negativnom posledicama po reputaciju Putina, Peskov je kazao da "se sa tim kategorički ne slaže".

"Radikalni politikolozi će govoriti da će to nanesti štetu reputaciji Putina. Ali, u ovom slučaju, uz svo uvažavanje Nemcova, on na političkom planu nije prdstavljao nikakvu pretnju za rukovodstvo Rusije i Putina. Ako uporedimo popularnost Putina i vlade u celini, Nemcov je bio tek nešto iznad prosečnog građanina", naveo je portparol Kremlja.

Nemcov je bio ubijen kasno sinoć, u blizini Kremlja, dok je sa svojom poznanicom šetao po Velikom Moskvoreckom mostu. Na njega je pucao iz auta, iz vatrenog oružja, pogođen je sa četiri metka.

Vlasti ipak dozvolile šetnju u znak sećanja na Nemcova

Moskovske vlasti dozovolie su da sutra bude održana šetnja u znak sećanja na ubijenog lidera opozicije Borisa Nemcova, umesto prvobitno planiranog velikog mitinga, javlja AFP.

Kako je za Tass rekao zamenik šefa moskovskog komiteta za bezbednost Aleksej Majorov usaglašena je maršruta šetnje - preko Moskvoreckog mosta na kojem je Njemcov ubijen u okolini i dozvoljeno je da na skupu bude do 50.000 ljudi.

Okupljanje će biti u 14 sati a šetnja će početi sat kasnije.

Njemcov je ubijen u centru Moskve, nedaleko od Kremlja, dan uoči velikog mitinga koji je pripremala opozicija.

Nakon njegovog ubistva pripadnici opozicije su odustali od mitinga ali su zatražili da umesto toga bude održan "marš žalosti".

Kako javljaju neki ruski blogovi, šetnja žalosti za Njemcovim biće održana danas u Kijevu i Sankt Peterburgu.

Nešto ranije, moskovske vlasti su odbacile mogućnost za protest zbog ubistva.

Zamenik šefa moskovskog komiteta za bezbednost Aleksej Majorov kazao je da se marš zbog ekonomske krize u Rusiji ne može promeniti u "akciju žalosti".

Marš "Proleće", koji su organizovali, između ostalih, lideri Republičke partije Rusije - Parnas Boris Njemcov i bivši premijer Mihail Kasjanov, kao i opozicionar Aleksej Navaljni, i Mihail Hovorkovski, trebalo je da bude posvećen ekonomskoj krizi u zemlji zbog sankcija i pada cene nafte.

Medvedev: Smrt Nemcova veliki gubitak za društvo

Foto: Beta/AP
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je da je ubistvo jednog od lidera opozicije Borisa Nemcova "veliki gubitak" za društvo, "čije je slobodu i vrednosti
uvek branio".

U telegram saučešća porodici, objavljenom na sajtu ruske vlade, Medvedev je nazvao Nemcova "jednim od najtalentovanijih političara
perioda demokratskih reformi u Rusiji", dodajući da je bio otvoren, i da nikada nije izneverio svoje principe.

"Potresen sam žestokim, ciničnim ubistvom Borisa Njemcova", navodi se u telegramu.

Potpredsednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič danas je, kao predsedavajući regionalnog Krasnojarskog ekonomskog foruma, pozitivno govorio o doprinosu Nemcova u demokratskom razvoju Rusije i pozvao risutne da mu minutom ćutanja odaju poštu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: