Hamas zabranjen u Egiptu

Kairski sud za hitna pitanja zabranio je vojno krilo grupe Hamas, sa sedištem u Gazi, označivši ga kao terorističku organizaciju.

Izvor: Beta

Subota, 31.01.2015.

14:30

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Sud je utvrdio da su Brigade Izedina el Kasama, ili vojnog krila palestinskog Hamasa, imale ulogu u nedavnim napadima na bezbednosne snage u Egiptu.

Posle svrgavanja vlade u Egiptu 2013, koja je bila naklonjena Hamasu, vlasti u Kairu radile su na uništenju mreže prekograničnih tunela do Gaze, koji su bili od ogromnog značaja za Hamas. Glavni izvor prihoda te organizacije bila je tzv. "tunelina", koju plaćaju oni koji krijumčare robu kroz te podzemne prolaze.

Posle velikog napada u oktobru prošle godine, egipatska vojska je počela da raščišćava tampon zonu duž granice sa Gazom, u pokušaju da uništi i poslednje tunele.

Tunelima ispod egipatsko-izraelske granice krijumčareni su nafta, lekovi, hrana i druga neophodna roba za stanovnike Gaze, koja je pod blokadom Kaira i Jerusalima od kako je tu teritoriju od 1,7 miliona ljudi osvojio Hamas 2007.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: