Niko ne može sam protiv Boko Harama

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozdravio je predlog da se oforme regionalne snage od 7.500 vojnika iz 5 zemalja za borbu protiv islamističke grupe Boko Haram.

Izvor: Tanjug

Subota, 31.01.2015.

14:03

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Ban je na marginama dvodnevnog samita država članica Afričke Unije, koji se održava u glavnom gradu Etiopije, rekao novinarima da je Boko Haram "izvršio neopisiva zverstva" i da se protiv njega treba boriti saradnjom na međunarodnom i regionalnom nivou, jer nijedna zemlja to ne može sama, prenosi AFP.

Ban je istakao da su u tom pogledu UN spremne da u punoj meri sarađuju sa AU, uz napomenu da vojna sredstva ipak ne mogu da budu jedino rešene ovog problema.

"Mora se obaviti vrlo brižljiva analiza suštinskih uzroka širenja ove vrste terorizma i nasilnog ektremizma", ističe Ban.

Od 2009. godine u akcijama Boko Harama je ubijeno najmanje 13.000 ljudi, dok je više od milion morao da napusti svoje domove. Aprila prošle godine ova grupa je izvršila i otmicu 276 učenica iz grada Čibok u Nigeriji.

Osim Nigerije, aktivnost Boko Harama direktno pogađa još tri zemlje - Kamerun, Čad i Niger.

Vojni stručnjaci bi, kako se saznaje na Samitu, trebalo da razgovaraju o planiranim regionalnim snagama od 5. do 7. februara u prestonici Kameruna, Jaundeu.

Upitan za mišljenje o izboru predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea za novog predsedavajućeg AU, Ban je irekao da "poštuje volju i odluku Unije i da je spreman da tesno sarađuje sa njenim rukovodstvom".

Mugabeu je, inače, zabranjen pristup u SAD i EU zbog navodno nedemokratskog obračuna sa političkim protivnicima i korišćenja svih sredstava da se održi na vlasti već tri decenije.

Juče je, međutim, Ban upozorio afričke lidere kako ne mogu sebi da dozvole ignorisanje volje sopstvenih građana i osudio "vođe koje odbijaju da napuste položaj kad im istekne mandat", dodajući da nedemokratske ustavne promene i rupe u zakonu ne bi nikad trebalo koristiti za zadržavanje vlasti.

Benin, Burundi, Kongo-Brazavil i Ruanda su zemlje koje izgleda razmatraju izmene pravnih akata kako bi njihovi sadašnji lideri ostali na svojim položaima i u trećem mandatu.

Na samitu AU se, između ostalog, iza zatvorenih vrata vode razgovora o više kriza na kontinentu - u Somaliji, Maliju, Libiji, Južnom Sudanu i DR Kongu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: