Preminuo Rihard fon Vajceker

Bivši nemački predsednik Rihard fon Vajceker, koji je podstakao svoju zemlju da se usprotivi nacističkoj prošlosti, umro je u 95 godini.

Izvor: Beta

Subota, 31.01.2015.

13:16

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Kabinet predsednika Joahima Gauka danas je objavio smrt Vajcekera, aristokrate i elokventne figure koja je bila na čelu države od 1984. do 1994. i tokom svog desetogodišnjeg mandata se borio protiv nasilja radikalne desnice.

Kabinet predsednika Joahima Gauka danas je objavio smrt Vajcekera, aristokrate i elokventne figure koja je bila na čelu države od 1984. do 1994.

Rihard fon Vajceker zalagao se za Nemačku koja je našla svoj put do centra demokratske porodice ljudi. On se zalagao za federalnu republiku koja se suočila sa svojom prošlošću, rekao je sadašnji nemački predsednik Joahim Gauk u izjavi saučešća Vajcekerovoj udovici.

Njegov govor iz maja 1985, 40 godina od kako je nacistička Nemačka izgubila u Drugom svetskom ratu, osnažio je dodatno njegovu reputaciju oličenja moralne svesti nacije.

Njegov napor da sunarodnike suoči sa holokaustom naišao je na pohvale na svim stranama.

"Svi mi, krivi ili ne, mladi ili stari, moramo da prihvatimo prošlost. Sve nas pogađaju njene posledice, kojima smo izloženi.

Svako ko zatvara oči pred prošlošću, slep je za sadašnjost", rekao je Vajceker, koji je bio običan vojnik u armiji nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

On je nemačkom parlamentu rekao da je 8. maj bio dan oslobođenja.

"Sve nas je oslobodio sistema nacionalsocijalističke tiranije", istakao je on.

Vajceker je u oktobru 1985. otišao u prvu posetu Izraelu jednog zapadnonemačkog predsednika.

Njegov izraelski kolega Haim Hercog ocenio je da su Vajcekeru njegove izjave "dale specijalno mesto u istoriji Nemačke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: