"Zakon o prekršajima neustavan"

Ombudsman je podneo predlog za ocenu ustavnosti odredbi Zakona o prekršajima, koja predviđa "uskraćivanje ljudskih prava", onima koji ne plate prekršajnu kaznu.

Izvor: B92

Subota, 31.01.2015.

11:18

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Zaštitnik građana Saša Janković je saopštio da je predlog podneo Ustavnom sudu ocenjujući da se odredbom zakona neustavno onemogućava ili uskraćuje ostvarivanje prava iz zdravstvenog i socijalnog osiguranja, imovinskih prava i radnih odnosa, kao i sloboda kretanja i preduzetništva.

"Ustav dozvoljava ograničenje ili oduzimanje imovine radi naplate kazni, ali ne i ucenjivanje građana uskraćivanjem drugih prava koja ne moraju biti ni u kakvoj vezi sa učinjenim prekršajem da bi se od njih naplatila kazna", istakao je Janković.

Dodao je da takve odredbe nisu neophodne, jer se bolja naplata novčanih i drugih obaveza postiže odgovornim radom javnih službi.

Janković je precizirao da odredba čiju ustavnost osporava, predviđa da osoba koja ne plati prekršajnu kaznu, od organa vlasti ne moze da dobije nijednu dozvolu ili odobrenje, osim onih koji se tiču ličnog statusa.

"To znači da u određenim uslovima neće moći da napusti zemlju niti registruje automobil, preduzetničku radnju ili preduzeće, niti da dobije dozvolu za adaptaciju stana ili kuće. Uskraćivanjem potvrde o plaćenom porezu građanin je onemogućen u ostvarivanju dugačkog spiska prava i interesa", naveo je on.

On je ukazao da su sada i pojedine lokalne samuprave počele za prekršaje da proglašavaju i kršenje obaveza iz obligacionih odnosa.

"Na taj način se stvorila mogućnost da zbog neposedovanja važeće karte, čiju naplatu vrši privatno preduzeće, građanin ostane bez niza Ustavom i zakonom garantovanih prava", ukazao je zaštitnik građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: