Pomoć deci sa smetnjama u razvoju

Roditelji dece ometene u razvoju tražili su da se stvori dežurni dnevni boravak koji bi radio sedam dana u nedelji, kako bi mogao da zbrine ovu decu i vikendom.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.01.2015.

10:55

Default images

Oni su inicijativu predstavili gradonačelniku, kao i Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, ali nisu dobili odgovor.

Svoje zahteve su prosledili i Odboru za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije, kao i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka prava i i socijalna pitanja koji su podržali ovu inicijativu.

Oni naglašavaju se da je angažovanje nekog da pričuva decu ometenu u razvoju gotovo tri puta skuplje od cene za čuvanje zdravog deteta, a roditelji obolele dece su uglavnom samohrani.

Grad Beograd finansira redovne vrtiće sa petodnevnim boravkom, koji su opremljeni za pružanje takvih usluga. Međutim, ideja je da se stvori prostor u kome će roditelji moći da ostave decu i po nekoliko dana u slučaju hitne potrebe.

Takođe, zahteva se da se omogući i rekreativna nastava ovoj deci, jer je takva nastava omogućena i zdravoj deci.

Srbija je potpisnica Konvencije o deinstitucionalizaciji i u obavezi da obezbedi kontinuirane socijale usluge za decu ometenu u razvoju, a to bi svakako sprečilo i napuštanje dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: