Kastro: SAD da nam vrate Gvantanamo

Kubanski predsednik Raul Kastro zatražio je od SAD da, pre no što dve zemlje normalizuju odnose, vrate Kubi vojnu bazu Gvantanamo.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.01.2015.

10:55

Default images
Foto: Beta/AP

Kastro je sinoć na samitu Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC) rekao da Kuba i SAD rade na tome da uspostave pune diplomatske odnose, ali je dodao da ako se "ovi problemi ne reše, diplomatsko približavanje ne bi imalo nikakvog smisla".

"Glavni problem nije rešen: ekonomski, komercijalni i finansijski embargo, koji je izazvao ogromne štete i koji predstavlja kršenje medjunarodnog prava, treba da se prekine", rekao je Kastro.

Kastro je rekao i da ne može biti normalizacije dok se "ne vrati ilegalno okupirana teritorija gde je (američka) vojna baza Gvantanamo", i dok se ne odredi pravična nadoknada za nanetu štetu u ljudstvu i privredi.

Kastro i predsednik SAD Barak Obama su u istroijskoj najavi 17. decembra najavili obnavljanje punih diplomatskih odnosa otvaranjem ambasada.

Dve vlade održale su prve pregovore prošle nedelje u Havani o ambasadama i pitanjima migracije. To su bili prvi pregovori te dve zemlje na tako visokom nivou za 30 godina.

Noćašnji Kastrov govor je bio prvi posle tih pregovora.

Obama je olabavio trgovinski embargo nizom mera za povećanje ekonomskih veza s Kubom.

Kastro je u govoru ukazao na to da je Obama zatražio od Kongresa SAD da ukine trgovinski embargo koji je na snazi još od 1962, ali je pozvao američkog predsednika da ide dalje i ocenio da su obećane mere "ograničene".

Kastro je rekao da Obama ima ovlašćenja kojima bi mogao da znatno izmeni odredbe embarga, čak i bez odluke Kongresa SAD.

Vodje više latinoameričkih zemalja podržale su kubanskog predsednika.

"Zemlje Celaca pozivaju predsednika Obamu da brzo obnovi veze sa Kubom", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Kostarike, Alehandro Solano.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea rekao je da embargo treba da "nestane", ali i ukazao da ima i protivnika Obamine namere za normalizaciju odnosa s Kubom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: